Gemeente door met Platform Culemborg

culemborg • In 2021 is de gemeente Culemborg gestart met het digitale Platform Culemborg: een online participatietool die gemeenten helpt om inwoners gerichter te betrekken bij participatietrajecten. De eerste ervaringen met het platform zijn volgens het college positief. 

Het platform leent zich voor enquêtes, polls, ideeën reageren en stemmen, online workshops, scenario's delen en burgervoorstellen. Met in de inzet van het platform wil de gemeente haar inwoners meer en gerichter betrekken. 

In totaal hebben 517 mensen zich geregistreerd op het platform. Ze konden meedenken over onderwerpen als 'Ruil grijs voor groen', 'speeleiland Parkstrook', 'Digitaal prikbord voor hulp aan Oekraïne', 'Samen aan de slag: bestuursakkoord 2022-2026', 'Zonnepanelen in ons beschermd stadsgezicht', 'De Toekomst van Culemborg' (omgevingsvisie), 'De ontwikkelingen in de stationsomgeving'. 

Er zijn in 2022 verspreid over alle acht projecten 131 ideeën, 208 stemmen en 72 reacties geplaatst. Het project 'Samen aan de slag: Bestuursakkoord Culemborg 2022-2026' heeft de meeste input opgeleverd. 

De meeste gebruikers waren positief ovet het gemak waarmee men zich kon registreren. Wel was er kritiek op de inhoud van de projecten. Bijvoorbeeld naar de duidelijkheid wat er met hun input zou gebeuren. De gemeente ziet genoeg redenen om het platform de komende tijd volledig uit te rollen. Het contract met leverancier CitizenLab wordt met twee jaar verlengd.