Groot Gelders Verendebat

culemborg • Op 27 januari organiseerde de vereniging Vrienden van de Veerponten het Groot Gelders Verendebat. Een debat naar aanleiding van de dreigende opheffing van het Gelderse Verenfonds einde 2023. 

Daarmee komt het voortbestaan van een flink aantal Gelderse ponten in gevaar. Maar liefst tien partijen die deelnemen aan de Provinciale Statenverkiezing van maart stuurden kandidaten. 

De slotstelling van het debat was: 'Na de verkiezingen van Provinciale Staten van 15 maart aanstaande moet de provincie in samenwerking met gemeentes en veerexploitanten verantwoordelijkheid nemen voor het behoud van deze verbindingen.' Dit werd door alle partijen ondersteund. 

De vereniging Vrienden van de Veerponten is nog niet gerust gesteld. "We gaan daarom samen met de Veerpontencoalitie door tot duidelijk is dat de Gelderse veren de toekomst met vertrouwen tegemoet kunnen zien. Wij menen dat de provincie bij uitstek de organisatie is die daar het voortouw en de regie op kan nemen."

"De grootste winst van het debat was de politieke eensgezindheid over het belang en de waarde voor de Gelderse en andere gebruikers van de ponten en het onderschrijven van een actieve rol van de provincie hierbij. De kandidaten werden daarbij ongetwijfeld ook geïnspireerd door de inleiding van Maarten Goorhuis, directeur Stichting Pieterpad en de bijdragen van Erik-Jan Bijleveld, wethouder gemeente Wageningen, Paulus Jansen, voorzitter Fietsplatform en Johan van den Boogaard, voorzitter VEEON."

"De partijen werd de beleving en het belang van de veren voorgehouden. Veren verbinden gemeenschappen, zijn onmisbaar in fiets- en wandelroutes, zijn belangrijk voor duurzame mobiliteit naar werk, school en voorzieningen en zijn een onderdeel van onze cultuurhistorie."

"In het debat bleken de partijen eensgezind van mening dat de Gelderse veren onmisbaar zijn voor de duurzame verbinding tussen gemeenten."

"Onze vereniging Vrienden van de Veerponten begrijpt dat er gekeken wordt naar de tarieven, maar waarschuwt ook voor de keerzijde. Te hoge tarieven zorgen ervoor dat mensen ponten gaan mijden, waardoor de inkomsten van het veer weer verder dalen. Samen met de Veerpontencoalitie roepen we de partijen die in de Provinciale Staten komen te zitten op om de provincie weer de regie te laten nemen. Er moet een visie ontwikkeld worden die uitgaat van de waarde en de betekenis van veerponten."

"Het behoud en de ontwikkeling van ponten moet centraal staan en daarbij behoort onlosmakelijk de nodige ondersteuning voor de oevergemeenten. Weg van de actuele beperkte wegbeheerdersblik. Per pont zal systematisch in kaart moeten worden gebracht wat diens specifieke betekenis en situatie is en wat de ontwikkeldoelen en exploitatiemogelijkheden daarbij zijn."