• Deelnemers aan de rondleiding bij grote plas in de Redichemse Waard.
• Deelnemers aan de rondleiding bij grote plas in de Redichemse Waard. Foto: Dick Aanen
met video

(Kandidaat-)Statenleden krijgen rondleiding in Redichemse Waard

Algemeen

CULEMBORG • Gelderse statenleden en kandidaat-statenleden van D66 (initiatiefnemer), GroenLinks, PvdA, ChristenUnie en Partij voor de Dieren kregen vrijdagmorgen een rondleiding in de Redichemse Waard. Ook vrijwilligers van Burgercollectief Redichemse Waard, enkele Culemborgse raadsleden en dagelijks bestuurder Henk van ‘t Pad van waterschap Rivierenland liepen mee door het prachtige uiterwaardengebied bij Culemborg.

De gemeente Culemborg heeft recent besloten om delen van het gebied (de Landtong) met 85% provinciale subsidie aan te kopen, tenminste als ook de blooteigenaar daartoe bereid is. Momenteel wordt het meest passende scenario voor ontwikkeling en beheer van het bijzondere gebied verkend. De gemeente is in elk geval bereid om het terrein na aankoop over te dragen aan een derde partij, waarschijnlijk een natuurorganisatie. Het Collectief, bestaande uit enthousiaste en deskundige vrijwilligers, is een belangrijke gegadigde. De club voerde enkele jaren geleden succesvol actie tegen plannen om de plas in het gebied te verondiepen met licht verontreinigde baggerspecie.

Positief
De huidige en wellicht toekomstige statenleden zijn positief over de Redichemse Waard en over de inzet van het Burgercollectief bij het behoud van het gebied. Frank Cornelisse staat derde op de lijst voor D66. Zijn speerpunten: natuur en stikstof. “Belangrijk om te horen dat de provincie veel verschil kan maken in dit soort gebieden. We hebben in Gelderland veel zandwinputten, zoals de Redichemse Waard. We moeten zorgen dat er geen giftige stoffen in de natuur terecht komen.”

Kandidaat Statenlid Frank van der Valk van GroenLinks is positief verrast door de betrokkenheid van zoveel inwoners. “Vanuit de provincie juichen we burgerinitiatieven toe. Inwoners zijn met hart en ziel betrokken en het beheer is bij hen vaak in goede handen, omdat zij de omgeving als geen ander kennen”.

Lester van der Pluijm van Partij voor de Dieren: “Voor ons staat de natuur voorop, dat die niet hoeft te lijden onder dumping en intensieve landbouw”.

‘Prachtig vertrekpunt’
Ben Bloem Staten-kandidaat ChristenUnie: “Culemborg maakt werk van natuurontwikkeling. De toekomstvisie die is gemaakt door bewoners is een prachtig vertrekpunt. Zo wordt het gebied van de bewoners.”

Kandidaat-statenlid Jan Pieter Vermeulen (PvdA): “Bestaanszekerheid gaat over eerlijke inkomensverdeling. Maar als de aarde niet meer leefbaar is, dan hebben we niks aan inkomensverdeling.”

De leden van het burgercollectief Redichemse Waard zijn blij met de aandacht van de (toekomstige) politici. “De komst van de Statenleden voelt als steun in de rug”, zegt Stefan Claessens, die vrijdagmorgen namens het Collectief een interessante rondleiding verzorgde.