Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF

VluchtelingenWerk en ElkWelzijn weer samen verantwoordelijk voor begeleiding statushouders

Algemeen

CULEMBORG •  Vluchtelingenwerk en ElkWelzijn worden weer samen verantwoordelijk voor de praktische begeleiding en integratie van statushouders in Culemborg. Het afgelopen jaar werd de praktische begeleiding bij huisvesting verzorgd door Sociom, maar het college was niet tevreden over de dienstverlening van dit bedrijf. 

“Helaas ontvingen we de afgelopen maanden diverse signalen dat de begeleiding niet toereikend is”, schrijft het college in informatienotitie aan de gemeenteraad. De belangrijkste oorzaak was dat de hulp aan de statushouders in tweeën was geknipt: Socion verzorgde de praktische begeleiding bij huisvesting, ElkWelzijn hielp statushouders bij het ontdekken van de leefomgeving. Deze tweedeling zorgde voor onduidelijkheid. 

Teveel op afstand
Wat ook meespeelde wat dat Sociom teveel op afstand werkte. “Vaak zijn zaken bij de mensen thuis te dringend om te laten wachten”, schrijft het college. “Op die manier kunnen er schrijnende situaties ontstaan als problemen niet direct worden opgepakt of opgelost.”

Verder bleek het onwenselijk dat ElkWelzijn pas na een aantal weken in beeld kwam. “Bovendien komen in onze stad veel hervestigde vluchtelingen wonen. Deze mensen komen op uitnodiging naar Nederland en hebben vaak intensievere en andere begeleiding nodig dan de reguliere statushouder.”

Het bleek voor Sociom een uitdagende opdracht om (voldoende) vrijwilligers in te zetten om de huivestingstaken uit te voeren. 

Nieuwe situatie
In de nieuwe situatie wordt de praktische begeleiding bij huisvesting en de verkenning van de leefomgeving samengevoegd. Vluchtelingenwerk en ElkWelzijn trekken voortaan samen op, al vanaf het eerste moment dat een gezin (of statushouder) in Culemborg komt wonen. ElkWelzijn richt zich daarbij -net als voorheen- op het sociale aspect, zoals de verkenning van Culemborg, kennismaking met buren, begeleiding naar het Leerhuis of verenigingen, omgaan met huisafval enzovoort.