Schrijfavond Amnesty

culemborg • Amnesty Culemborg houdt schrijfavonden op dinsdag 21 februari (19.00 tot 21.00 uur) in gebouw Bolderburen en op woensdag 22 februari (18.00 tot 20.00 uur) in de bibliotheek van Culemborg. Er zijn schrijfacties voor de Chileense Chileense Moisés Órdenes en de Palestijn Ahmad Manasra. In oktober 2019 nam de Chileense Moisés Órdenes deel aan een landelijke demonstratie voor sociale en economische gelijkheid. Tijdens het demonstreren werd hij aangevallen en gemarteld door 13 agenten. Drie jaar later, op 5 december 2022, besloot de aanklager het onderzoek naar 7 van hen te staken. 

Israël houdt de 21-jarige Palestijn Ahmad Manasra al meer dan 1 jaar vast in een isoleercel. Dat komt neer op marteling. Ahmad zit al sinds zijn 13e in de gevangenis en lijdt aan schizofrenie en een zware depressie. Een rechter heeft in november 2022 op grond van geheim bewijs geoordeeld dat Ahmad nog eens vier maanden in isolatie moet zitten. De einddatum is nu 16 maart. Naar alle waarschijnlijkheid wordt dit weer verlengd.

Ook kan dinsdag en woensdag een brief worden geschreven aan de autoriteiten van Honduras en worden opgeroepen om een grondig en onafhankelijk onderzoek naar de moord op Aly Domínguez en Jairo Bonilla. De milieuactivisten zijn in januari van dit jaar doodgeschoten door gewapende mannen. Ze waren lid van een activistenbeweging die de Guapinol-rivier, in het noorden van Honduras, beschermt tegen vervuiling door een mijnbouwbedrijf.
Voorbeeld brieven, schrijfpapier en pennen zijn aanwezig. Ook wordt gezorgd voor het versturen van de brieven.