• Tessa van Boesschoten (GL) samen met fractievoorzitter Tim de Kroon.
• Tessa van Boesschoten (GL) samen met fractievoorzitter Tim de Kroon. Foto: aangeleverd

Hoger bouwen om groen te sparen

culemborg • "Tegelijkertijd willen we ook een wijk maken die past in en bij Culemborg en die het bestaande stadsprofiel niet overvleugelt", schrijft het college in de structuurvisie, die donderdag werd besproken in de raadscommissie. 

Het college geeft meer helderheid over de exacte bouwhoogtes in het zogenaamde Masterplan voor de nieuwe wijk, waar het komende jaar aan gewerkt zal worden. Volgens Kees van der Zaag (ChristenUnie) maken veel bewoners zich zorgen over de bouwhoogte. Hij vroeg donderdag of het college dit jaar ook aanschouwelijk kan maken hoe de nieuwe wijk er precies uit komt te zien.

Dubai

Niet iedereen heeft moeite met wat hogere accenten. Dat geldt bijvoorbeeld voor Machid el Boustati van Culemborgs Belang. Hij vindt dat de gemeente Culemborg op dit gebied best wat durf mag tonen. "Maak het niet te statisch, waardoor alles op elkaar lijkt. Wat ze in Dubai kunnen, kunnen wij ook. Zet enorm hoog gebouw neer, dan kunnen die andere gebouwen wat lager. Dan heb je ook iets waar Culemborg trots op kan zijn." Ook Marco van Zandwijk (CDA) maakt zich weinig zorgen over dichtheid. "Als architect/stedebouwkundige ben ik bekend met oplossingen die tot de verbeelding spreken. Daar moeten we niet bang voor zijn, vooral als daardoor de open ruimte elders in de stad behouden blijft."

Willijan Walhout van Culemborg van Nu was nog een tikkeltje bang dat er vanaf de Randweg tot het Stationsgebied alleen maar appartementen verrijzen. Wethouder Monica Wichgers kon hem geruststellen. "Het wordt zeker geen grote muur van bebouwing die er allemaal hetzelfde uitziet."

Complimenten

Het college kreeg donderdag flink wat complimenten voor de structuurvisie. Jos van Went (D66) en Tessa van Boesschoten (GroenLinks) zijn 'onverminderd positief' over het plan, Willijan Walhout van Culemborg van Nu complimenteerde het college en projectorganisatie voor het 'gedegen werk'. "Wij denken dat er zorgvuldig met de materie wordt omgegaan. Er is nog heel veel onzekerheid, maar we geloven er wel in." 

Marco van Zandwijk (CDA) hikt nog wel aan tegen het uitgangspunt dat de Stationsomgeving een wijk wordt met relatief weinig voorzieningen. "Hoe reëel is dat? Het is belangrijk dat de nieuwe wijk levendigheid kent. En meer is dan een slaapwijk voor forenzen. Een levendige wijk heeft ook een eigen publieke ruimte. Denk aan voorzieningen voor sport en onderwijs."

Goede dingen

Myra van de Velde (Partij voor de Dieren) leest veel goede dingen in de structuurvisie. Immers: de wijk wordt ontwikkeld tot een natuurinclusief gebied, er komt een park als ontmoetingsplek, huizen worden met hout gebouwd en er wordt onderdak beloofd voor dieren. 'Daar worden wij heel erg blij van. Maar hoe voorkomen we dat het niet alleen een droom is?" Volgens Van der Velde is het belangrijk om deze mooie doelstellingen nu al vast te leggen in bijvoorbeeld een Nota van Uitgangspunten.
Alwin Driessen (VVD) vindt dat de visie nog teveel is gebaseerd op mooie dromen. Het wordt wel tijd voor wat meer realiteit, vindt hij. "Zet de roze bril af en kijk naar de echte marktbehoefte." Het college en de coalitie verkeren in juichstemming over het participatietraject. Tijdens een bijeenkomst op 27 augustus 2022 in de Gelderlandfabriek gaven honderd Culemborgers hun mening over de nieuwe wijk. "Maar", zo stelde Driessen. "Het is geen representatief onderzoek of representatieve steekproef." De geschetste streefgetallen die het college presenteert komen bijvoorbeeld niet overeen met de cijfers uit het verdiepende woonvraag van vorig jaar zomer, het enige relevante onderzoek volgens Driessen. Voor gezinnen of mensen die werken met hun handen is er volgens de VVD'er al helemaal geen plek in de geplande Stationsomgeving.
Yassin Dagdag (PvdA) onderstreepte nogmaals het grote belang van betaalbare woningen. Hij was teleurgesteld dat een aangenomen motie van zijn hand (minimaal 30 procent sociale woningen en 10 procent koopwoningen tot 325.000 euro) van vorig jaar nog niet was verwerkt in de structuurvisie.
Tessa van Boesschoten (GroenLinks) ziet graag ruimte voor initiatieven vanuit de stad. Bijvoorbeeld via Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) of door het betrekken van scholieren of studenten bij het uitwerken van de plannen. Eerder heeft GroenLinks gepleit voor het opnemen van een groene doelstelling voor de nieuwe wijk, met een stationspark waarin veel groen, bomen en biodiversiteit aanwezig zijn. Het belang van een groene omgeving wordt benoemd in de structuurvisie. "Maar het mag allemaal nog wel wat concreter", zo oordeelde Van Boesschoten.