Avri toch in gesprek over oud papierinzameling

geldermalsen • De Avri gaat de komende maanden toch nog in gesprek met de verenigingen die de organisatie helpen bij de inzameling van oud papier. Dat is de uitkomst van de vergadering van het algemeen bestuur van donderdagmorgen.

De Avri wil stoppen met de inzet van de verenigingen bij het inzamelen van het papier. Vooral de veiligheid van de vrijwilligers zou niet zijn gegarandeerd. Wethouder Daphne Bijvoet van Culemborg en wethouder Joke van Vrouwerff (West Betuwe) hebben grote bedenkingen bij het voorstel. Volgens Bijvoet doet het voorstel geen recht aan de enorme inzet van de verenigingen door de jaren heen. “Voor veel verenigingen betekent dit echt de nekslag.” Bijvoet vindt het heel kwalijk dat het voorgenomen besluit van de Avri niet eerst met de verenigingen is overlegd. “Het kwam als een donderslag bij heldere helemaal. Wij vinden dat niet netjes.” Het was ook de reden dat de gemeente Culemborg wel met de verenigingen heeft gesproken.
Natuurlijk moet de veiligheid gegarandeerd zijn, vindt Bijvoet. “We snappen dat de veiligheid niet onderhandelbaar is. Maar het is wel te regelen.” De wethouder had liever gezien dat er eerst was gesproken over de alternatieven voordat er een besluit was genomen. Bijvoet is van mening dat de verenigingen veel tijd steken in het ophalen van het oud papier. Het geld dat ze ervoor krijgen is volgens haar dan ook geen subsidie, maar gewoon een eerlijke vergoeding voor de geleverde werkzaamheden.
Avri is van mening dat het stopzetten van de inzameling door de verenigingen de organisatie veel geld zal besparen. Bijvoet wil de garantie dat die besparing ook daadwerkelijk leidt tot een lagere afvalstoffenheffing. Nadat de Culemborgse wethouder de garantie heeft gekregen dat er opnieuw met de verenigingen zal worden gesproken, ging ze akkoord met het voorgenomen besluit. Wethouder Joke van Vrouwerff stemde tegen. Het definitieve besluit volgt na de zomer.