Alweer 25 kilo aan oud en vreemd geld ingezameld

culemborg • In het afgelopen half jaar is via de Lionszuil bij de Culemborgse Coop aan het Chopinplein al weer zo'n 25 kilo aan oud en vreemd geld ingezameld. 

De Culemborgse Lionsclub is een van de ongeveer 60 Lionsclubs in ons land die zo'n zuil bij supermarkten hebben staan. Elke kilo aan muntgeld en bankbiljetten brengt, na sortering, gemiddeld ongeveer 50 euro op (inclusief een bonus van Wilde Ganzen). Met die 25 kilo was onze zuil bij de Coop dus goed voor zo'n €1250. Die opbrengst is bestemd voor oogheelkundige hulp (vaak staaroperaties) in derdewereldlanden.Een oogoperatie in e en ontwikkelingsland kost pakweg €30. Volgens het Robin Hood principe betalen rijken €15 extra. Wij leggen €15 bij en de kliniek heeft weer €30 om een arme blinde gratis te opereren. Onze gift van 15 euro bestaat uit 10 euro van de actie en 5 euro subsidie van Wilde Ganzen. 

Ruim 80 operaties

"Met die Culemborgse 1250 euro dragen wij dus bij aan ruim 80 operaties.", zegt de Lions in een persbericht. Vreemd geld gaat meestal terug naar het land van herkomst, dankzij een netwerk van contactpersonen. Speciale munten gaan naar veilingen voor verzamelaars. Regelmatig worden oude munten verkocht aan metaalhandelaren vanwege het koper of nikkel er in. "Het is kortom een hele operatie waar veel vrijwilligershanden aan te pas komen. "Maar het met vreemd geld overgebleven van vakanties of oude geld gevonden in keuken laatjes en schoendozen."

Voor vragen: harrievda@gmail.com.