Afbeelding
Foto: Hans Krepel

Theatervoorstelling ‘Ontmanteld’ over worstelingen mantelzorgers

Cultuur

CULEMBORG • Je geliefde raakt de grip op het leven kwijt. Jij kan niet meer genoeg hulp bieden. Je wordt afhankelijk van zorg. Maar wat kan de zorg jou eigenlijk bieden? Over deze worsteling gaat de theatervoorstelling ‘Ontmanteld’ van Stichting Theaternetwerk Surpluus. 

De voorstelling wordt gespeeld op vrijdag 17, zaterdag 18, zondag 19, zaterdag 25 en zondag 26 maart. De voorstellingen op 19 en 26 maart zijn uitverkocht.

Het theaterstuk is geschreven door Mathilde van den Berg en Marjolein van den Berge. De regie is handen van Preben Slotboom. 

Mathilde “Een aantal jaar geleden werd mijn man ernstig ziek. Ik werd mantelzorger. Iedereen deed zijn best om mij te helpen, maar er ging ook veel mis. Een stuk hierover schrijven was voor mij een manier om hiermee om te gaan. In het stuk zit ook veel humor om de soms absurde situaties te relativeren.”

“Als je mantelzorger bent, lijkt het soms alsof alles tegenzit”, zegt Mathilde. “Een zieke geliefde is al ernstig genoeg. Dan krijg je ook nog eens te maken met een traag en bureaucratisch systeem. De professionals doen erg hun best, maar zijn niet altijd bij machte om jou de hulp te geven die je vraagt.”

Herkenbaar
“Ik kende Mathilde, we speelden samen toneel”, vertelt Marjolein. We raakten bevriend. Ik herkende veel van mijn situatie in die van haar. Toen Mathilde met het idee kwam om met Surpluus een stuk over dit onderwerp te maken, sloot ik mij er graag bij aan. Zo werden we een schrijversduo en hebben we een groep spelers en een regisseur gezocht om de theatervoorstelling te gaan maken.”

Stimuleren amateurtoneel
Voluit heet de Stichting Theaternetwerk Surpluus. Marjolein: “We hebben als doel het stimuleren van amateurtoneel. Iemand komt met een idee voor een voorstelling en wij brengen de spelers en regisseurs uit ons netwerk bij elkaar. Ook hebben we theatersportcursussen gefaciliteerd. Ik zit samen met Preben Slotboom in het bestuur. Maar een bestuur van twee personen is echt te weinig. We hebben dringend meer mensen nodig in het bestuur om iets te kunnen blijven betekenen voor de cultuursector in Culemborg. We hopen dat mensen die het leuk vinden om bij te dragen aan amateurtoneel in Culemborg zich snel melden voor een rol in het bestuur.”

Aanmelden kan op het e-mailadres post@surpluus.nl.

Er zijn nog kaarten beschikbaar voor de drie voorstellingen. De voorstelling begint om 20.00 uur. Het adres van buurtcentrum Bolderburen is Prijsseweg 1 b, Culemborg. De entree bedraagt 10 euro. Reserveren kan via post@surpluus.nl