• Leerlingen van Culemborg-Agora bezig met zelfstudie.
• Leerlingen van Culemborg-Agora bezig met zelfstudie. Foto: aangeleverd

Agora-leerlijn vanaf september voor jongeren van 4 tot circa 18 jaar

Algemeen

CULEMBORG • Agora-Culemborg gaat vanaf het nieuwe schooljaar onderwijs aanbieden voor kinderen van alle leeftijden (van 4 tot circa 18 jaar). Kinderen ontwikkelen zich op eigen wijze en tempo. Agora-Culemborg is een samenwerking tussen CPOB en KWC.   

“Zeker bij jonge kinderen gaat de ontwikkeling vaak met sprongen. Binnen Agora-Culemborg sluiten we aan bij die eigen ontwikkeling van het kind en vragen we ze niet aan te passen aan het gemiddelde ontwikkelingspatroon”, zegt Patricia van Brakel van Agora-Basics. “Al langer was het onze wens om leerlingen al op jongere leeftijd Agora-onderwijs aan te bieden. Steeds vaker kregen we ook vragen van ouders die hun kind liever direct Agora-onderwijs wilden geven en niet pas vanaf groep 6. Vanuit de ervaring die we hebben in de bovenbouw zijn we nu echt toe aan deze volgende stap.”

Doorgaande onderwijsvorm
Agora-Culemborg is een doorgaande onderwijsvorm waarin kinderen een grote rol hebben om te bepalen wat ze willen leren, onderzoeken en weten en daarmee ook wanneer ze dat willen. Indelingen in niveaus en jaargroepen passen hier niet bij. Het leren in een groep en samen dingen ondernemen zijn echter wel erg belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen in ons onderwijs. “We delen de kinderen dan ook in 4 fases in”, zegt KWC in een persbericht. “Een ‘harde’ overstap van primair onderwijs naar voortgezet onderwijs hebben wij niet. Na het doorlopen van de 4 fases bij ons, stromen de jongeren daarna uit naar MBO, HBO, Universiteit of…. een ander door hen gekozen vervolg.”

Erik Wijnveen (conrector KWC-Agora): “We zien geregeld dat leerlingen floreren bij Agora-onderwijs, maar eerst wel enorm moeten wennen, omdat ze op de basisschool heel ander onderwijs gewend waren. We zijn ontzettend blij dat nu in samenwerking met het CPOB, op het terrein van het KWC, we leerlingen van jongs af aan onderwijs op basis van de Agora-principes kunnen bieden: leren vanuit eigen motivatie en passend bij de eigen ontwikkeling.”