• Een ondergelopen uiterwaard (archiefbeeld).
• Een ondergelopen uiterwaard (archiefbeeld). Foto: Aangeleverd

Ruime meerderheid is bekend met rol waterschap bij extreem weer

Algemeen

RIVIERENLAND • Ihet rivierengebied is 88% van de inwoners bekend met de rol van het waterschap bij extreem weer. 

Dat blijkt uit onderzoek dat Citisens in opdracht van de Unie van Waterschappen heeft uitgevoerd. 38% van de inwoners geeft aan te kiezen voor het bouwen van hogere dijken, ten opzichte van 49% die het water de ruimte wil geven. Daarnaast wil 91% liever vooraf investeren om schade door droogte of wateroverlast te voorkomen ten opzichte van 6% die liever pas wil repareren als er schade is.

Rioolzuivering
In Nederland wordt ook steeds meer afval in het water gegooid of doorgespoeld. Daarmee worden de kosten voor rioolwaterzuivering steeds hoger. Met 28 rioolwaterzuiveringsinstallaties zuivert Waterschap Rivierenland al het rioolwater in ons gebied. Ruim acht op de tien inwoners vindt dat Nederlanders bewuster om moeten gaan met wat wij door de gootsteen spoelen, tegenover bijna één op de tien die liever extra investeert in zuiveren.

Bouwplannen
Het waterschapsbestuur heeft de komende jaren met meer van dit soort actuele dilemma’s te maken. De waterschappen willen bijvoorbeeld dat er bij nieuwe bouwplannen wordt nagedacht over de effecten van extreem weer. 84% van de inwoners van het rivierengebied vindt dat het water bepaalt waar onze huizen komen, tegenover 8% die liever overal bouwt.