Werfklas op bezoek bij Het Kontakt

goudriaan • Drie middelbare scholieren van de Culemborgse school de Werfklas waren vorige week donderdag te gast bij Kontakt Mediapartners (KMP) in Goudriaan. KMP is ook de uitgever van de Culemborgse Courant.

De achtste klas van de antroposofische school bestaat uit vier leerlingen, waarvan er drie op de redactie aanwezig waren. Onder begeleiding van docente Monique Vis kregen Ravi (14), Samuel (14) en Yali (13) een uitgebreide rondleiding door redacteur Dick Aanen langs de redactie, studio en de drukkerij. 

Staatsvrije leerlijn

Waldorfschool de Werfklas uit Culemborg is in 2003 ontstaan met een paar leerlingen en groeit inmiddels uit tot een volledige staatsvrije leerlijn van 4 tot 18 jaar. Een werf is van oudsher een open onbebouwde ruimte waar gewerkt wordt. Waar ieder zijn ervaringen kan opdoen en zijn kwaliteiten kan inbrengen. 

Het streven van de school is dat de kinderen opgroeien tot wilskrachtige volwassenen die straks praktisch en bewust handelend in het leven staan. De school werkt in kleine klassen waarbij veel ruimte is voor individuele aandacht en eigen initiatief.  

Bij het station is een stuk grond gevonden in een groene omgeving waar in de toekomst verder gebouwd kan worden aan nog twee houten schoolgebouwen. De klassen van de antroposofische school zijn kleinschalig en bestaan uit maximaal 15 leerlingen. 

Eigen krant

Om de paar weken werken de scholieren aan een bepaald thema. Eén van deze thema's gaat over het maken van een eigen krant. De komende drie weken duiken ze in de wonderlijke wereld van het schrijven en de drukkunst. Ze worden daarbij begeleid door een docente met specialisatie aansluitend op het thema. Docente Vis, gespecialiseerd in de Nederlandse taal, helpt hen daarbij. 

Al peinzend liepen de leerlingen donderdag nonchalant door het gebouw heen. Ze hadden allerlei vragen voorbereid, zoals 'waar komt het nieuws vandaan?' en 'hoe komt men aan de inkomsten voor het maken van de krant?'

Redacteuren Rob Zantinge (ed. Tiel), Jeroen Wijngaard (ed. West Betuwe) en Dick Aanen (ed. Culemborg) vertelden over het maken van de krant. Marieke Berkelaar van de studio liet zien hoe het creatieve proces van vormgeving in zijn werk gaat. Geurt Mouthaan van Special Products gaf uitleg over alle andere specials die door KMP worden gemaakt. 

KBA-drukpers

De leerlingen kregen ook een uitgebreide rondleiding door de drukkerij. Dat gebeurde onder leiding van Arnoud van Namen. De leerlingen keken hun ogen uit bij de splinternieuwe KBA-drukpers, die maar liefst 20.000 vellen (tweezijdig) per uur kan drukken. 

Deze machine is zeer gebruiksvriendelijk, vertelde de ervaren drukker Arie de Vreede. 

Duurzaamheid

En aan duurzaamheid wordt ook gedacht bij de drukkerij in Goudriaan. Al het papier wordt in containers verzameld en hergebruikt.

Elly van Kuilenburg