Avri-debat alternatieven oud papierinzameling

geldermalsen • Het algemeen bestuur van afvalinzamelaar Avri bespreekt donderdag 16 februari over de afbouw van de inzet van verenigingen bij de oud papierinzameling. Er is de laatste tijd veel te doen geweest over deze maatregel. 

De belangrijkste reden om de inzet af te bouwen is dat de veiligheid van de vrijwilligers is niet meer te garanderen. Ook zijn er mogelijk alternatieven. En de kosten van de het inzamelen met vrijwilligers zijn hoger in vergelijking met het inzamelen met eigen personeel.

Zowel de verenigingen als de papierchauffeurs willen graag duidelijkheid over de toekomst van het papier inzamelen. "Het inzamelen van papier op de huidige wijze lijkt niet toekomstbestendig te zijn", schrijft de Avri in een notitie. Om de vergoeding aan de verenigingen voor de toekomst te waarborgen en te rechtvaardigen wordt daarom voor verenigingen gekeken naar alternatieve werkzaamheden die binnen het basispakket vallen, waardoor verenigingen op een breder terrein kunnen worden ingezet.

Belangrijk uitgangspunten is dat er een budget beschikbaar is bij de Avri of bij de gemeenten. Bovendien moeten de werkzaamheden veilig en zelfstandig worden uitgevoerd. En de taken moeten binnen het werkpakket van Avri passen en geen wezenlijke inzet van Avri-medewerkers vragen voor begeleiding. Al in 2021 is de alternatieve inzet besproken met een deel van de verenigingen. Er is gekozen voor twee pilots, namelijk het schoonmaken van de ondergrondse containers (uitgevoerd) en het bemensen van de mobiele milieustraat (niet uitgevoerd).

Avri zamelt momenteel het papier in met behulp van 83 verenigingen, kerken en maatschappelijke organisaties. De papierinzameling vindt voornamelijk in de avonduren en op zaterdag met vrijwilligers van de verenigingen. De Avri betaalt de verenigingen in totaal circa 719.000 euro. In Culemborg doen zes verenigingen mee aan de papierinzameling. Zij ontvangen in totaal 59.000 euro. De verdeling is als volgt: Carnavalsver. De Blauwlappen (11.625 euro), Chr. Ger. Kerk (13.154 euro), CVV Vriendenschaar (9.575 euro), K.S.M. Concordia (6.231 euro), Oranje Nassauschool (7.606 euro) en Tennisvereniging Ter Weijde (11.544 euro).