Informatieavond op woensdag 15 februari. Brandweer Asperen is op zoek naar nieuwe brandweervrijwilligers uit Asperen of Heukelum.
Informatieavond op woensdag 15 februari. Brandweer Asperen is op zoek naar nieuwe brandweervrijwilligers uit Asperen of Heukelum. Foto: Brandweer Asperen

Culemborg

dinsdag 14 februari

Jobcoach helpt
10:00-11:30 uur, Culemborg, Herenstraat 29. Werkzoekenden kunnen zich opgeven voor de komende JobGroep, die start op dinsdag 14 februari. Er worden diverse thema’s uitgediept, die helpen in de zoektocht naar passend werk. Netwerken is tegenwoordig erg belangrijk in het sollicitatieproces, maar presentatie door middel van motivatiebrief en curriculum vitae ook. Het begint met onderzoek naar de persoon, belangrijke waarden, kwaliteiten, kennis en kunde. Al deze zaken, en meer, komen aan bod tijdens de JobGroep. Deelname aan de JobGroep is gratis, maar aanmelden is noodzakelijk. Er zijn totaal acht bijeenkomsten. Voor aanmelding en meer informatie: www.jobhulp.org.

woensdag 15 februari

Computerhulp Dis-groep
14:30-16:30, Culemborg, Herenstraat 29. De Dis-groep geeft computerhulp op woensdag 15 februari vanaf 14.30 uur tot 16.30 uur in de bibliotheek aan de Herenstraat 29 te Culemborg. De toegang is gratis. https://disgroepculemborg.weebly.com/

Schrijfcafé Culemborg
19:00-21:00, Culemborg, Bibliotheek. Mensen die houden van schrijven en het leuk vinden om met anderen te schrijven, zijn van harte welkom bij het schrijfcafé. Aan de hand van een woord, een mooie zin, een gedicht of een column gaan de deelnemers aan de slag met creatieve schrijfopdrachten. Schrijfervaring is niet nodig. Neem pen en papier mee. Iedereen is welkom! Meer informatie of aanmelden www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

donderdag 16 februari

Computerhulp Dis-groep
10:30-12:00, Culemborg, Herenstraat 29. De Dis-groep geeft computerhulp op donderdag 16 februari van 10.30 uur tot 12.00 uur in de bibliotheek aan de Herenstraat 29 te Culemborg. De toegang is gratis. https://disgroepculemborg.weebly.com/

'Grijs en Wijs'
14:00 uur, Culemborg, Meerlaan 22. In de huidige samenleving worden mensen gemiddeld ouder en worden andere keuzes gemaakt dan door voorgaande generaties. Wijkcoach Loes en vrijwilliger Gyan van ElkWelzijn bespreken de meest actuele thema's rondom het 'ouder worden'. In een groep van zes mannen en vrouwen wordt er onderling verkend wat er speelt rondom het 'ouder worden'. De gespreksgroep is gepland op donderdagmiddag 16 februari, 16 en 30 maart en 6 april van 14.00 tot 16.00 uur. Geïnteresseerden zijn welkom bij Elkwelzijn, Meerlaan 22 in Culemborg.

Klaverjasavond
20:00-23:00, Culemborg, wijkvereniging ‘t Veld. Kosten € 5,00, niet-leden € 7,50. Iedereen is van harte welkom en voor een kaartavond met prijsjes om te winnen. Indeling is op loting. Men hoeft daarom geen speelpartner mee te nemen.

vrijdag 17 februari

'Aanklootborrel'
18:00-20:00, Culemborg, Tomey. Culemborger Frans van Leeuwen schreef het boek ‘Aankloten’ en komt dit presenteren in de vorm van een 'Aanklootborrel' bij boekhandel Tomey. In het professionele leven is men altijd op jacht, is de focus op het halen van deadlines en targets. Maar de boog hoeft niet altijd gespannen te staan voor een goed eindresultaat, men mag ook gerust zo nu en dan even “aankloten”, even relaxed met het werk omgaan. Dat is niet erg, integendeel, dat kan zelfs helpen. Tijdens de 'Aanklootborrel' komt Frans hierover vertellen. Iedereen is van harte welkom.

Mantrazingen
20:00-22:00, Culemborg, Boerderij Caetshage. De stem laten klinken, samen met anderen. In gebed, onderzoekend of vol met vuur. Alles is uitgenodigd, deelnemers kunnen zich vrij voelen en zich mee laten voeren. Er worden verschillende mantra’s gezongen. Entree: 10 euro, als men minder te besteden heeft, geef men wat minder.

Lebbis en Verhallen
20.15 uur, Culemborg, Havendijk 1.Toeval. Het hele leven is toeval. Waar je geboren bent, hoeveel talent je hebt, wie je tegenkomt. Of je morgen wakker wordt naast een antivaxxer… Het leven is van toeval het beste maken. Toevallig komen Mattijs Verhallen en Hans Sibbel elkaar tegen. Op een goed moment. Tickets:  www.theaterdefranscheschool.nl/lebbisenverhallen.

Hangavond
21.00-22:30, Culemborg, Herenstraat 20. Bezoekers kunnen plaatsnemen op loungestoelen en - banken of gaan liggen op de aanwezige matrassen. Te gast is zangeres Simone Honijk. Met een invalshoek vanuit de jazz improviseert zij met vooral klanken en melodieën (zonder herkenbare teksten). Peter Elbertse is in bezit van twee zeldzame PANArt Hangdrums. Entree 13,50 euro. Vooraf reserveren via: 06-18872847 of theateraandeslag@hotmail.com.

zaterdag 18 februari

Dichter bij de Muziek
19:30-22:00, Culemborg, Bibliotheek. Poëzieweek 2023 viert de vriendschap in al zijn facetten: de vriendschap met de buren in de straat of met pennenvrienden ver weg of de vriendschap van lang geleden. Deze vriendschap verbindt ook de lokale poëzie, liedjes van Leonard Cohen en de composities en teksten van Culemborger Elmar van Loon. Meer informatie of aanmelden: www.bibliotheekrivierenland.nl

maandag 20 februari

Bakkie kroost
09:30-11:00, Culemborg, Buurtcentrum Bolderburen. Maandagochtend bij buurtcentrum Bolderburen Bakkie kroost voor jonge (groot) ouders met hun kinderen tot vier jaar. Voor belangstellenden die ook andere (groot)ouders willen leren kennen. Entree is gratis.

Geheugenspreekuur
12:30-14:00, Culemborg, Odensehuis. Tijdens dit spreekuur van de dementieconsulente kan iedereen terecht die vragen heeft over dementie of geheugenklachten. Het maakt niet uit of het over de persoon zelf gaat of over iemand anders. Loop gerust binnen met vragen als: ‘ik maak mij zorgen over mijn buurman, wat kan ik doen?’, ‘Ben ik gewoon wat vergeetachtig of is het dementie?’, ‘waar moet ik beginnen om hulp te zoeken?’. De dementieconsulente heeft veel ervaring en kan goed de weg wijzen. Afspraak of indicatie is niet nodig. Meer info: www.odensehuisculemborg.nl of bel 06-21583676.

dinsdag 21 februari

Voet van Oudheusden
19:30, Culemborg, de Fransche School. Dinsdag 21 februari om 19.30 houdt Voet van Oudheusden haar Algemene Ledenvergadering in de Fransche School in Culemborg. Daarna volgt een lezing van Hans Saan over koning Arthur. De zaal is om 19.00 uur open. Aanvang van de ALV (alleen voor leden) is om 19.30. De lezing (voor iedereen gratis toegankelijk) vangt aan om 20.30 uur. Aanmelden is niet nodig. Meer info: A.L.V. en lezing over koning Arthur - Voet van Oudheusden

woensdag 22 februari

Voorleesfeestje
15:00, Culemborg, bibliotheek. Niets lekkerder dan voorgelezen worden. Ontsnappen naar een onbekende wereld. Even wegkruipen op schoot of in een lekkere stoel en luisteren naar de fijne stem van de voorlezer. In de bieb leest men elke woensdagmiddag voor. Schuif aan! Men hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek.

Workshop: Opruimen
19:30-21:00, Culemborg, Bibliotheek. Miriam de Waard van Opruimpraktijk de Waard verzorgt een interactieve lezing over opruimen. Miriam is opruimcoach en ondersteunt en begeleidt mensen bij het opruimen en organiseren van hun spullen. Aanmelden kan via de website van de bibliotheek.

vrijdag 24 februari

Remy Evers
20.15 uur, Culemborg, Havendijk 1. Remy Evers (winnaar juryprijs Cameretten 2019) doet in zijn voorstelling ‘Gewoon Remy’ de ultieme poging om iets van het leven te maken. Zijn ouders zeiden altijd dat hij een bijzonder kind was: “Remy jij bent een bijzonder kind, jij bent anders dan alle andere kinderen.” En niet alleen zij zeiden dat, maar ook andere ouders, andere kinderen, leerkrachten en zorginstellingen. Remy barst van de energie en staat te popelen om de wereld te ontdekken, maar eerst moet hij nog even Prins Carnaval worden om zijn overleden vader te eren. Tickets: www.theaterdefranscheschool.nl/remyevers.

zaterdag 25 februari

Dansen
20:00-01:00, Culemborg, Gelderlandfabriek. We Love 70s 80s: een manier om een avond vol plezier en herinneringen te beleven. Deze decennia stonden bekend om hun verscheidenheid aan muziekstijlen, van disco tot funk, van new wave tot pop. Er is iets voor iedereen om naar te luisteren en op te dansen. Nummers van artiesten zoals ABBA, Madonna, Michael Jackson, Queen en David Bowie. De disco-hit “Stayin’ Alive” van Bee Gees zal zeker gedraaid worden, net als “Billie Jean” van Michael Jackson, “Like a Virgin” van Madonna.

zondag 26 februari

Hollandse Meesters
14:00-16:30, Culemborg, Theater De Fransche School. Het lekstad orkest treedt op met zanger Martijn van Vuuren in het theater “De Fransche School” in Culemborg op zondagmiddag 26 februari. Met liedjes van o.a. Toon Hermans, Wim Zonneveld, Ramses Shaffy en Meezing Medleys die getoond worden op een groot scherm.

Tiel

Alzheimer Trefpunt Tiel
19:00-21:00 uur, Tiel, Toon Hermanshuis. Op dinsdag 14 februari is er een thema avond van het Alzheimer Trefpunt Tiel: Rol van de dementieconsult. Het Alzheimer Trefpunt Tiel is elke tweede dinsdag van de maand geopend voor mensen met dementie, hun partners, familieleden en vrienden. Hulpverleners en andere belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom.

Israel van Dorsten
20:00-21:30, online. Wij waren, ik ben. Weg uit Ruinerwold is het boek van Israel van Dorsten, waarin hij beschrijft hoe hij zich definitief heeft losgemaakt uit de geloofswereld van zijn vader, die hem vijfentwintig jaar lang in zijn macht had. Deze BiebTalk is fysiek uitverkocht, maar nog wel online te volgen via de livestream.Gratis voor Bieb-leden en €3,50 voor niet-leden. Aanmelden en meer informatie via de website www.bibliotheekrivierenland.nl/biebtalks

woensdag 15 februari

Hulp bij het reizen
10:00 - 11:30 uur, Tiel, Bibliotheek Rivierenland (Zinder). Vragen over het reizen met trein, bus of haltetaxi kunnen gesteld worden tijdens een van de inloopspreekuren. OV-ambassadeurs zijn vrijwilligers die het reizen met het openbaar vervoer gewend zijn. Zij helpen graag het gemak van het openbaar vervoer te ervaren.

donderdag 16 februari

Postzegelverzamelaars
20:00, Tiel, Scheringlaan 4a. Maandelijkse postzegel bijeenkomst van de Philatelistgenclub Tiel in het AVGN-gebouw aan de Scheringlaan 4a in Tiel. Ook postzegelverzamelaars die nog geen lid zijn en woonachtig in de gemeente Neder-Betuwe of Buren zijn welkom. Op deze avond is er een postzegel quiz en een kavelverkoop. Geen entree en geen verplichtingen. Meer informatie: secretaris@postzegelclubtiel.nl of via de website www.postzegelclubtiel.nl.

Meral Polat trio
20:30, Beusichem, Markt 14. Het Meral Polat trio treedt op in theater Heerenlogement in Beusichem op donderdag 16 februari. Een gitaar, keyboard en piano, een drumkit en een prachtige stem: maakt het Meral Polat trio een spetterend entree in theater Heerenlogement.

vrijdag 17 februari

Teus Nobel
20.30 uur, De Beurs Upstairs, Tiel. Op 17 februari om 20.30 uur start de concertserie van Edisonwinnaar Teus Nobel Liberty Group. Nobel speelt er onder meer werk van het gloednieuwe album Human First. Hij is een van de kopstukken uit de Nederlandse jazzscene.

dinsdag 21 februari

Familiegeschiedenis
19:30-22:00, Tiel, J.S. de Jongplein 3. Een lezing van de NGV afdeling Betuwe over het schrijven van een familiegeschiedenis. In zijn presentatie zal de spreker laten zien dat ‘familiegeschiedenis’ geen eenduidig begrip is en dat genealogen veel keuzemogelijkheden hebben om de geschiedenis van hun familie vorm te geven. De lezing is gratis bij te wonen.

West Betuwe

Lezing 'De mooie Betuwe'
10:00, Deil, Duifhuis. Als Betuwnaar in hart en nieren vertelt Dick van Toorn op dinsdagochtend 14 februari verhalen over zijn ‘eiland tussen rivieren’, van de oertijd tot heden, met kleurrijke beelden en imposante geluiden.

Nutslezing Koning Arthur
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Hans Saan uit Culemborg geeft op een Nutsavond een lezing over Koning Arthur, een figuur uit de Keltische legenden en de middeleeuwse hoofse literatuur, wiens historiciteit niet vaststaat. Saan vertelt hoe deze verhalen ontstonden en doorgegeven werden. Locatie De Pluk Geldermalsen, dinsdag 14 februari, 20.00 uur. Toegang € 5,-, biebleden € 4,-, nutsleden gratis.

woensdag 15 februari

Kinderworkshops
14:00, Haaften, De Burcht van Haeften. Start van een reeks van vijf kinderworkshops, onder de naam ‘KidsLab’. Variërend van beweging, knutselen en techniek. De eerste workshop is Kinderyoga o.l.v. Josine (van Yogabarn Unmani). Aanleiding is de wens voor meer buitenschools aanbod in de buurt voor kinderen op het gebied van kunst, cultuur en beweging. Kosten voor deelname zijn € 6,50 per kind, inclusief materiaal en limonade. Voor meer informatie: Janneke Holleman 06 23671614 of via mail info@burchtvanhaeften.nl.

Bijeenkomst Nut Herwijnen
20:00, Herwijnen, Dorpshuis. De Maatschappij tot Nut van ’t Algemeen, departement Herwijnen, komt bijeen. Een presentatie wordt gegeven door de heer Klaas Tammes over de Baron van Brakell (1788-1865). Een baron die boer werd. Hij was de bekendste landbouwpionier uit het begin van de 19e eeuw, die van zijn bedrijf een modelboerderij maakte. In Lienden/Ommeren leeft Van Brakell voort in het Fonds Hulpbetoon en het Streekmuseum. De entree voor niet leden is €5,--.

Brandweer Asperen
20:00-22:00, Asperen. Brandweer Asperen is op zoek naar nieuwe brandweervrijwilligers uit Asperen of Heukelum. Tijdens deze avond vertelt men alles over het werk: van blussen tot ondersteunen bij ongevallen en van oppervlaktewaterredding tot gevaarlijke stoffen. Ook vertelt men over de tweejarige opleiding die men moet volgen en de vergoeding die men krijgt. Aanmelden bij Jonathan Schenau via: jonathan.schenau@vrgz.nl.

donderdag 16 februari

Kees van Dongen
14:00, Neerijnen, Stroomhuis. In het Singer museum in Laren is van 17 januari 2023 tot 7 mei 2023 de expositie “Kees van Dongen, durf en verleiding” te bewonderen. Centrale vraag in de tentoonstelling en lezing is: Hoe lukte het de jonge kunstenaar Kees van Dongen om door te breken in Parijs en in korte tijd te groeien tot één van de beroemde kunstenaars van de twintigste eeuw. Kosten € 12,50. Stroomhuis is rolstoeltoegankelijk. Voor informatie en reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl

PCOB Geldermalsen
14:30, Geldermalsen, De Ontmoeting. De PCOB Geldermalsen nodigt iedereen uit voor een bijeenkomst op 16 februari in De Ontmoeting in Geldermalsen Aanvang: 14.30 uur Spreker: Hr. Rinus Korteweg over De Dikke & De Dunne.

Meet & Eat in De Pluk
18:00-20:00, Geldermalsen, De Pluk. Vrijwilligers bereiden een maaltijd voor belangstellenden. Kom alleen of neem iemand mee en eet een hapje mee. Aanmelden kan via www.depluk.nl/aanmelden of bel op 0345-745478.

q www.depluk.nl

De Lievelinge
19:30, Vuren, Restaurant Kees & Kwartel. Alle omwonenden en belanghebbenden zijn uitgenodigd op de informatieavond van De Lievelinge, waarin zij hun plannen voor uitbreiding zullen toelichten. De uitbreiding is gepland langs de noordelijke oever van de zwemplas, waar 79 nieuwe kampeerplekken gepland zijn. De informatieavond wordt gehouden in Restaurant Kees&Kwartel op de camping in het Lingebos.

zondag 19 februari

Jeugddienst
18:30-19:30, Geldermalsen, gereformeerde kerk. Jeugddienst in de gereformeerde kerk van Geldermalsen met als thema ‘No limits’. Dit thema is door de bezoekers van de vorige jeugddienst gekozen.Sprekers van deze jeugddienst zijn Albert en Michelle van der Heijde.

woensdag 22 februari

Ouder-kind café Herwijnen
09:30-11:00, Herwijnen, dorpshuis Poort. Mensen met jonge kinderen tussen de nul en vier jaar die samen leuke dingen willen doen, zijn welkom bij het ouder-kind café. Er is koffie, thee en speelgoed. Deelname is gratis.

BOP Herwijnen
10:00, Herwijnen, De Poort. Na een kop koffie of thee wordt deze ochtend een mooie privé-verzameling bekeken van oude werktuigen en andere materialen, dus "Terug in de tijd” bij dorpsgenoot Alie de Fockert.Iedereen is welkom. Indien nodig is er vervoer. Voor meer informatie: Bart van Zandwijk: 06-13784043.