Drie kunstenaars exposeren in synagoge Buren

buren • In de Synagoge in Buren is van 16 tot en met 19 februari een presentatie te zien van drie kunstenaars: Erik Zwaga, Hein Severijns en Marleen Rameckers, elk met een verwijzing naar de natuur. 

De stilte en rust van het stilleven ervaart Erik Zwaga als terugkomen naar de bron. Hij wil laten zijn wat is, en de werkelijkheid - zoals hij die waarneemt - zonder interpretatie weergeven. Met zijn landschappen wil hij de wereld laten zien tussen orde en chaos, tussen rust en dynamiek, de sfeer van het landschap bepaald. Hein Severijns volgde een opleiding tot chemicus en was jarenlang keramisch technoloog en designer voor de industrie. Zijn keramieken worden gekenmerkt door zachte vormen en kleuren, in combinatie met kleine kristallen in een matte glazuurhuid. De unieke objecten zijn na vijftig jaar vakmanschap steeds herkenbaar van zijn hand en overal te plaatsen. Marleen Rameckers maakt voor haar sieradenlijn gebruik van unieke mineralen en overige natuurlijke materialen. De Synagoge Buren is tussen 12.00 en 17.00 uur te bezoeken.

5TUDIA

Jeanet Schipper, Madeleine Petter, Marlies Bron, Silke Brauer en Eugenie Keizer van 5TUDIA exposeren van 24 t/m 26 februari en van 3 t/m 5 maart in de oude synagoge. "Samen exposeren, samen uitdagingen aangaan, elkaar geheel in eigen waarde laten met interesse in elkaars werk en ontwikkeling. Samen studeren om het beter te maken, dat is 5TUDIA." De expositie is te zien van 13.00 tot 17.00 uur. 


AWP wil eerlijkere belasting voor waterschap 

regio • De Algemene Waterschapspartij pleit in de verkiezingscampagne voor een eerlijkere verdeling van de waterschapsbelasting tussen inwoners, boeren en bedrijven. De watersysteemheffing wordt berekend aan de hand van de WOZ-waarde van woningen (voor particulieren) en bedrijfspanden (voor bedrijven). Lijsttrekker Guido van der Wedden van de AWP: "De WOZ-waarde van woningen is afgelopen 10 jaar verdubbeld, terwijl die voor bedrijfswoningen ongeveer gelijk is gebleven. Elk jaar betalen bedrijven hierdoor een beetje minder en huishoudens voor hun woningen een beetje meer. Dat telt door de jaren heen flink door. Huishoudens zijn daardoor ten opzichte van bedrijven een steeds groter aandeel van de waterschapsbelasting gaan betalen.” 

De AWP ziet het op de nullijn houden van de watersysteemheffing voor huishoudens als een oplossing om geleidelijk tot een eerlijker toedeling van de watersysteemheffing te komen. Dat wordt in elk geval onze inzet voor de waterschapsverkiezingen en de periode daarna. De waterschapsbelastingen gaan jaarlijks omhoog. Van der Wedden: "Als we de watersysteemheffing voor de huishoudens op nul houden, komt stap-voor-stap ons doel van een eerlijker verdeling van de waterschapslasten binnen bereik. De huidige wetgeving biedt hiervoor al mogelijkheden.”