Wie maakt mooiste en meest biodiverse tuin?

regio • Ook dit jaar is er een winactie voor de mooiste en meest biodiverse lentetuin in het Gelderse Rivierenland. De actie maakt deel uit van het project Gonzend Rivierenland. Het is een initiatief van de Fruitmotor, die zich beijvert voor meer biodiversiteit in de regio. 

Meedoen kan door het invullen van een deelnameformulier op de website www.gonzend.nl/projecten. Men kan één of meer foto's meesturen van de eigen bij-vriendelijke tuin of balkon. Deelname kan tot en met 21 maart 2023. De winnaar ontvangt een mooi-cadeaupakket. 

De jury selecteert uit alle inzendingen de twee beste tuinen. Er wordt gelet op aantal en verschillende soorten vroegbloeiers, waardplanten, aanwezigheid water, beschutting motivatie van de inzenders om iets voor vroege bestuivers te doen. De jury bestaat uit Ada Wille (landschapsarchitect en eigenaar van de Honddijker Theetuin), Miny Krijgsman (IVN-deskundige en 'tuinreservaat'-fanaat), Toos Groen en Winnie Blankestijn (winnaars van de Lentetuin-actie 2022 en Adrieke van Herk (projectleider bij Gonzend Rivierenland).

Biodiversiteit

Met het project Gonzend Rivierenland werkt een team van de Fruitmotor in acht gemeenten aan meer biodiversiteit in Regio Rivierenland. "Het bestuiven van bloesem in de fruitteelt in Rivierenland wordt niet alleen door honingbijen gedaan Meer dan de helft wordt door wilde bijen en andere insecten bestoven. Bijen hebben vroegbloeiende planten en struiken nodig, maar ook water en beschutting. Naast dat een bloeiende lentetuin bijdraagt aan meer biodiversiteit in de regio is het ook nog eens prachtig om naar te kijken."