• Danseres van den Reek zet klanken om in bewegingen.
• Danseres van den Reek zet klanken om in bewegingen. Foto: Aangeleverd

Bijzonder concert in Klassieke Reeks

culemborg • Op 5 maart om 14.00 uur zal in de Fransche School het derde concert uit de Klassieke Reeks van dit seizoen plaatsvinden. 

Een concert waarbij twee heel bijzondere instrumenten worden gebruikt; de Theremin en de Hang Drum. De Theremin is een instrument dat raakt maar niet aanraakt. Het wordt bespeeld door het beïnvloeden van een elektromagnetisch veld. De klank ontstaat door met de handen het magnetisch veld van twee antennes te beïnvloeden en kan worden omschreven als een combinatie van de menselijke stem en een viool. Maar ook het gesjilp van een vogel klinkt levensecht. De Theremin wordt bespeeld door de inmiddels wereldberoemde Thorwald Jørgensen. Veel componisten worden door hem geïnspireerd en op dit moment is hij solist bij het Orchestre Métropolitan in Montreal waar hij een nieuwe compositie van Simon Bertrand voor theremin en orkest gaat uitvoeren. Thorwald Jørgensen is begonnen als leerling slagwerk bij de bekende slagwerker Peter Elbertse. Hij was vele jaren solo paukenist van het Nederlands Philharmonisch Orkest en hij organiseert regelmatig Hang concerten in zijn eigen Theater aan de Slag waar het publiek kan genieten van zijn concerten, liggend op een matje.
Danseres Charlotte van den Reek zet de klanken om in beweging. Ze heeft over de hele wereld gedanst en is naast freelance danseres ook dansdocent en choreografe. Meer informatie via de site https://www.theaterdefranscheschool.nl/.