• Ria Spronk (links) samen met haar man Kees Spronk (rechts) waarmee ze al bijna 54 jaar gelukkig getrouwd is.
• Ria Spronk (links) samen met haar man Kees Spronk (rechts) waarmee ze al bijna 54 jaar gelukkig getrouwd is. Foto: Fleur van Eeuwijk

'Liefde op het eerste gezicht'

Culemborg • Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Om dit te stimuleren heeft de stichting Levende Verhalen Culemborg de verhalenboom in het leven geroepen. In één van deze activiteiten staan de verhalentafels centraal. Deze keer worden de herinneringen tussen 14 en 24 jaar opgehaald. “Het is heel leuk om te zien hoe anderen dit hebben beleefd.”

De vorige cyclus in 2021 ging over de lagereschooltijd. Ria Spronk: “Doordat je met leeftijdsgenoten over bepaalde onderwerpen spreekt, komen herinneringen weer omhoog.” Afgelopen september is de draad weer opgepakt en bespreken ze de tijd dat ze opgroeiden en stapsgewijs volwassen werden. “Dit was een hele leuke periode.” Na de verhalentafels worden deelnemers individueel geïnterviewd waarnaar de verhalen worden gebundeld in een boek.

Het vroegere leven

De Culemborgse groeide op in een fijn gezin. “We woonden tegenover de openbare school in Culemborg maar dat vond ik niet zo leuk.” Als Ria straf kreeg door de lerares, was ze bang dat haar moeder dat zag. “Een vriendin en ik kletste veel. Vaak zorgde dit voor straf en kregen we plakband op onze mond.” Na een aantal jaar was het tijd om naar de Rijk van Gaasbeekschool te gaan. Hier volgde ze de ulo. “Denk aan vakken zoals geschiedenis, Engels, Frans en aardrijkskunde.”

Nadat Ria in het eerste jaar blijft zitten, merkt ze dat school niets voor haar is. “Na drie jaar verliet ik de ulo en ging ik naar de handelsavondschool.” Doordeweeks was Ria te vinden op het Nederlandse studiecentrum en in de avonden zat ze op school. “Dit verliep prima en ik leerde daar vriendinnen kennen. Dit was heel leuk.”

Voorlichting, flirten en relaties

‘'Toen we elkaar zagen tijdens carnaval, was het liefde op het eerste gezicht”

Tijdens haar schoolperiode kreeg Ria niets mee over seksuele voorlichting. “Thuis spraken we daar ook nooit over. Maar mijn eerste vriendjes waren heel onschuldig hoor. We hielden bijvoorbeeld elkaars handje vast.” Elkaar ontmoeten stond wel centraal in deze tijd. “Dit deden we bijvoorbeeld door iedere zondag rondjes op de markt te lopen. Aan de ene kant stonden er dan allemaal jongens op de stoep. Als je een jongen leuk vond, hoopte je dat hij naar je zou kijken. Dan was je dag gemaakt!” Lacht Ria.

Ook op de dansvloer leerde ze nieuwe mensen kennen. “Op zaterdagmiddag zaten we de hele middag met krulspelden in ons haar zodat 's avond goed zou zitten. En op één zo’n dansavond, georganiseerd door de Katholieke Jongeren Actie Culemborg, leerde ik mijn man Kees kennen.” De vereniging wilde carnaval vieren en nodigden ook mensen in Utrecht uit. “We zagen elkaar en het was liefde op het eerste gezicht. We dansten die avonden en spraken af dat we elkaar de volgende dag weer zouden zien.”

Liefde van haar leven

Iedere week mochten Kees en Ria elkaar zien op woensdagavond. “Voor de rest zagen we elkaar op zaterdag en zondag.” En als Ria een keer met hem wilde bellen? “Dan belde ik via mijn werk naar de kruidenierswinkel bij hem op de hoek. Zij haalden Kees en zo konden we even bellen. Ik was enorm verliefd en dan doe je moeite voor elkaar.”

Op haar achttiende leert ze Kees kennen en twee jaar later trouwt ze met hem. “Dit weet ik nog heel goed. Twee dagen voordat we in ondertrouw gingen, werd ik aangereden. Mijn hele voet lag toen open. In plaats van een mooi wit schoentje moest ik een open schoen aan met een riempje.” De twee zijn inmiddels bijna 54 jaar met elkaar getrouwd. “Na ons huwelijk kregen we twee kinderen en we zijn zelfs al overgroot opa en oma!”

En daar waar Ria leren nooit leuk heeft gevonden, is dat nu wel anders. "Toen ik moeder werd, ben ik met de moedermavo begonnen. Daarna heb ik nog verschillende cursussen gevolgd en nu volg ik al drie jaar een cursus Latijn. Een uitdaging ga ik namelijk nooit uit de weg.”