• Mede dankzij Kees de Raad wordt er een sluitend AED-netwerk gerealiseerd in het buitengebied van Culemborg
• Mede dankzij Kees de Raad wordt er een sluitend AED-netwerk gerealiseerd in het buitengebied van Culemborg Foto: Eigen foto

'Blij met dit sluitende AED-netwerk'

Culemborg • Een AED, ook wel automatische externe defibrillator genoemd, wordt gebruikt bij de reanimatie van een persoon met een hartstilstand. Het is belangrijk dat mensen snel worden geholpen. Daarom wilde Kees de Raad (73) ervoor zorgen dat ook het buitengebied van Culemborg een sluitend AED-netwerk zou hebben. “Je kunt er levens mee redden.”

De Culemborger heeft jarenlang een agrarisch bedrijf gehad wat hij later samen met zijn zoon runde. Daarin is Kees nog altijd actief. “Ik heb daarnaast 38 jaar in het bestuur van het Waterschap gezeten en zat ik 17 jaar in de gemeenteraad. Ook heb ik de Vereniging Agrarische Natuurbeheer en Landschap mee opgericht. Daarnaast ben ik al bijna veertig jaar lid van de buurtvereniging.” De actieve Kees vindt het belangrijk om sociaal betrokken te zijn en te blijven. “Zo kunnen we elkaar helpen waar nodig. Denk bijvoorbeeld aan de evacuatie van het vee door hoog water.”

Glasvezel en huisnummers

De afgelopen jaren heeft Kees veel voor Culemborg betekend. “Tien jaar lang ben ik met een glasvezelnetwerk bezig geweest in het buitengebied. Vorig jaar is dit gelukt en daar ben ik blij mee.” Daarnaast zijn er – mede dankzij de Culemborger – ook reflecterende huisnummers gerealiseerd. “Voor de hulptroepen zijn de huisnummers in het buitengebied soms slecht te zien. Nu gelukkig niet meer.”

Sluitend AED-netwerk 

Ondanks dat Kees inmiddels al met pensioen is, blijft hij zich inzetten voor verschillende dingen. “Ik wilde dat er een sluitend AED-netwerk in het buitengebied zou komen. Er waren er al drie bij de Kaasboerderij Van Leeuwen en Van Doesburg, de Achterweg en bij de dierenambulance Parallelweg Oost 27. Maar dit is niet genoeg.”

Vanaf eind februari zullen er nog zeven AED’s te vinden zijn in het buitengebied. “Een aantal mensen - rondom die AED’s - krijgen een gratis cursus en daarna worden ze aangesloten bij de Hartstichting. Naast de cursussen worden ook alle AED's vergoed door het Ondernemersfonds Buitengebied.” Kees is heel blij met dit sluitende AED-netwerk. “Hopelijk hoeven we ze nooit te gebruiken maar het is goed dat iedereen er in ieder geval gebruik van kan maken.”

Fleur van Eeuwijk