• Gerben Jansen (links) en Marc Laeven halen geld op tijdens de benefietmiddag Roparun.
• Gerben Jansen (links) en Marc Laeven halen geld op tijdens de benefietmiddag Roparun. Foto: Fleur van Eeuwijk

Letterlijk en figuurlijk een snaar raken

Culemborg • Ieder jaar wordt de Roparun georganiseerd. In een estafetteloop van meer dan 500 kilometer, halen mensen in teamverband geld op voor mensen die te maken hebben met kanker. Hiervoor organiseert een groep initiatiefnemers voor de vierde keer een benefietvoorstelling op zondagmiddag 26 februari. “We willen geld op halen voor de Roparun en ouderen die een kleine beurs hebben.”

Twee van deze initiatiefnemers zijn Marc Laeven (58) en Gerben Jansen (53). De Culemborgers zijn allebei muzikaal aangelegd en kennen elkaar een lange tijd. “We wonen al achttien jaar bij elkaar in de straat en samen maken we regelmatig muziek.” De rollen zijn goed verdeeld. Gerben zingt en Marc speelt piano. Daarnaast is Marc erg sportief aangelegd. “Na vele marathons te hebben gelopen, kun je mij zelfs een ultraloper noemen.”

De sportiviteit is niet de grootste overeenkomst in de muzikale vriendschap. “Ik zwem weleens maar het gedisciplineerd sporten, laat ik aan Marc over”, lacht Gerben. In de huiskamer van de ultraloper, staat een vleugel waardoor de twee daar vaak te vinden zijn. Marc: “We treden hier weleens op voor vrienden en familie en zingen regelmatig Nederlandstalige kleinkunst. Dit vinden we heel erg leuk om te doen en zo leren mensen ons kennen.”

Benefietmiddag Roparun 

Samen met een aantal andere Culemborgers, verzorgen Marc en Gerben de benefietmiddag Roparun en ouderen. De Roparun is een estafetteloop van meer dan 500 kilometer van Hamburg of Parijs naar Rotterdam. Mensen halen daar in teamverband geld op voor mensen die te maken hebben met kanker. Marc: “Zelf heb ik ook zes keer meegedaan. Daarom wilde ik dit jaar opnieuw iets betekenen voor de Roparun.”

Tijdens de benefietmiddag wordt het hele programma door dichter Jenk Stronks aan elkaar gepraat. Strijkers, blazers, zangers en een danseres geven steeds het muzikale stokje aan elkaar door. “Zo ontstaat een diverse middag met swingende, verstilde en uitbundige klanken en ritmes. De piano is daarbij de constante factor”, vertelt Gerben.

Chaotische winterse reis 

Het thema van de benefietmiddag is ‘chaotische winterreis’, met hartverwarmende muziek, gedichten, dans en beelden. Marc: “De rode draad is hartverwarmend omdat we geld ophalen voor twee goede doelen. Het woord chaos omdat er allerlei genres langskomen en winter omdat we de benefietmiddag in de winter hebben bedacht.”

Een deel van het geld gaat naar de Roparun. Zij zorgen ervoor dat de laatste periode voor iemand met kanker dragelijk wordt. Gerben: “Een ziekte die voor niemand ver weg is. Dus ik vind het mooi dat we op deze manier geld kunnen ophalen voor de Roparun.” Het andere deel gaat via ElkWelzijn naar Culemborgse ouderen met een hele smalle beurs. “Zij hebben het geld hard nodig. Extra fijn is de financiële ondersteuning van het Cultuurfonds Culemborg, voor de zaal en techniek, waardoor alle opbrengsten naar twee goede doelen gaan.”

Het publiek raken

Op 24 februari om 14:30 uur zullen de deuren van de benefietmiddag Roparun openen. Marc: “Ik hoop dat we flink wat geld kunnen ophalen voor beide goede doelen en we een mooie middag kunnen verzorgen voor een hopelijk groot publiek. Zelf gaan we er ook van genieten want het is zo bijzonder om dit met elkaar te kunnen doen.” Samen met alle initiatiefnemers zijn ze zich momenteel volop aan het voorbereiden. Gerben: “De spanning stijgt en het is bijna zo ver. Ik hoop dat wij met elkaar letterlijk en figuurlijk een snaar zullen raken.”

Wil je kaarten kopen voor de benefietmiddag Roparun? Kijk dan op https://www.degelderlandfabriek.nl/agenda/archief/benefietmiddag-roparun-en-ouderen/

Fleur van Eeuwijk