• De leerlingen en docent in opperste concentratie.
• De leerlingen en docent in opperste concentratie. Foto: William Hoogteijling

Leerlingen Lek & Linge knap vijfde bij First Lego League

Algemeen

CULEMBORG • Team Power Up van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem heeft vrijdag in Culemborg de regiofinale Rivierenland van de FIRST LEGO League gewonnen. Het team van Lek en Linge, de school waar de wedstrijd werd gehouden, werd knap vijfde in deze landelijke krachtmeting.

“Het team dat oorspronkelijk zou meedoen, moest onverwacht afhaken”, vertelt Menno Spies, de docent biologie en natuur- en scheikunde die de leerlingen begeleid tijdens hun missie. Het is vrijdagmiddag en de acht deelnemende teams zijn zojuist in de vmbo-locatie van Lek en Linge van start gegaan met een serie opdrachten. “Terwijl andere teams al maanden bezig zijn, hadden deze drie leerlingen slechts twee dagen om zich voor te bereiden. Er was zelfs geen gelegenheid om een goede naam te bedenken.” Naar het groepje: “Zullen we het team maar Tweedaagse noemen?”

Maar Hajar Tahiri (14) van tl-havo, Tobias Bosch (13) en Julian Beijer (14) die allebei havo-vwo doen, hebben te veel aan hun hoofd om zich druk te maken over een naam. Net als hun ‘concurrenten’ zijn ze volledig in de ban van het thema van de FIRST LEGO League dit jaar, Superpowered. De andere teams zijn afkomstig van twee scholen uit Gorinchem en twee uit Zaltbommel en hebben vaak meer menskracht. Maar het Culemborgse drietal laat zich daardoor niet imponeren en raakt ook niet van de wijs als de robot die ze hebben gemaakt kort voor de wedstrijd eventjes kuren vertoont. Docent Spies: ,,Het is al een reuzenprestatie dat ze hier staan. De komende uren moeten ze tijdens een aantal opdrachten telkens in 2,5 minuut zo veel mogelijk punten zien te halen.” 

De FIRST LEGO League bestaat uit 28 regiofinales. De beste 42 teams komen 18 maart in Delft in actie tijdens de landelijke finale. De winnaar daarvan reist in april naar het Amerikaanse Houston voor de wereldfinale. De drie leerlingen van Lek en Linge mogen, blijkt aan het eind van de middag als de uitslag bekend is, daar voorlopig alleen van dromen. Docent Spies bekijkt het van de zonnige kant: “De wedstrijd is bestemd voor leerlingen tot en met 15 jaar, dus als ze dit leuk vinden kunnen ze volgend jaar weer meedoen. En dan hebben ze wél genoeg tijd.’’