• Ouiam El Ouasdad toont het affiche van documentaire Verdrukt & Vergeten, daarnaast de havisten Sam Dijk, Marlon Jansen en Caz van Rossum.
• Ouiam El Ouasdad toont het affiche van documentaire Verdrukt & Vergeten, daarnaast de havisten Sam Dijk, Marlon Jansen en Caz van Rossum. Foto: William Hoogteyling.

Leerlingen Lek en Linge leveren topprestatie met profielwerkstuk

Algemeen

CULEMBORG • Elk schooljaar zijn ze er, de pareltjes die schitteren in de stapel profielwerkstukken van eindexamenkandidaten. Bij Lek en Linge Culemborg kunnen Ouiam El Ouasdad op het vwo en havisten Sam Dijk, Marlon Jansen en Caz van Rossum op bijzondere aandacht – én een hoog cijfer - rekenen.

Ze moet nog 17 worden, Ouiam uit 6 vwo, maar ze draait haar hand niet om voor een ingewikkeld thema. Het afgelopen jaar bestudeerde ze de onderdrukking van de Oeigoeren door China. "Op zoek naar een onderwerp kwam dit voorbij", vertelt Ouiam, die biomedische technologie gaat studeren. "Ik las onder meer dat wel een miljoen mensen in kampen zijn opgesloten en vroeg me af hoe zoiets anno 2023 nog kan gebeuren. Omdat een scriptie gauw in een la verdwijnt koos ik voor een film. Zo kan ik veel mensen bereiken."

Een 10
En ze leverde geen half werk. Deze dagen legt ze, onder de vlag van het vak maatschappijleer, de laatste hand aan haar documentaire ‘Verdrukt en Vergeten’. In de één uur durende film laten onder andere politicus Farid Azarkan, Amnesty International en een Oeigoerse activist hun licht schijnen op de kwestie. "Ik begon met literatuuronderzoek en zocht online naar informatie’’, vertelt Ouiam die, behalve school, werd geholpen door vrienden en familie. "Af en toe greep het me echt aan. Dan zag ik zulke verschrikkelijke beelden dat ik mijn laptop moest dichtklappen.’’ Docent Nederlands Joop Schell die haar begeleidt, is vol lof: "Het mooie is dat Ouiam echt alles zelf heeft gedaan. Ik kan daarom geen ander cijfer geven dan een tien."

Toegevoegde waarde
Ook op de havo werd een topprestatie neergezet. Het trio Sam Dijk, Marlon Jansen en Caz van Rossum doet eindexamen informatica (Lek en Linge is een van de circa vijftig scholen waar dat kan) en bouwde in Minecraft alle vier de locaties van de Culemborgse school na. "En van de brugklaslocatie ook het interieur, zodat je er virtueel door kunt lopen", zegt docent informatica Marieke Brinkman. "Super realistisch, tot en met de balustrade toe. Het gaat de echte rondleidingen niet vervangen, maar het is zeker van toegevoegde waarde voor wie de school wil leren kennen."

De drie havo-scholieren krijgen naast een mooi cijfer nog een andere beloning. Hun project dingt mee naar de 3i Award, de landelijke prijs voor het beste profielwerkstuk informatica. Voor Ouiam wacht op 17 februari de officiële première van Verdrukt en Vergeten. Publiek is welkom en kan zich aanmelden via communicatie@lekenlinge.nl.