Subsidieverstrekking transparanter

culemborg • De subsidieverstrekking in Culemborg moet transparanter en het liefst zo eenvoudig mogelijk. Voor de gemeente is het daarnaast van belang dat subsidieverstrekking rechtmatig verloopt en dat er sprake is van grip op het subsidiebudget. 

Voor de burgers en organisaties (verenigingen) moet het duidelijker worden. "Dat wil zeggen dat zij weten waarvoor ze subsidie kunnen aanvragen en aan welke eisen een subsidieaanvraag en -verantwoording moet voldoen. Daarbij willen we dit voor subsidieaanvragers zo eenvoudig mogelijk maken, met zo min mogelijk administratieve lasten."

Dat staat te lezen in het nieuwe subsidiebeleid van het college, dat de komende weken in commissie en raad zal worden besproken in de gemeenteraad. 

Complexer

Herijking van de subsidies is nodig, aldus het college. "We zien dat de maatschappij verandert en complexer wordt. Er zijn taken van het Rijk naar de gemeente gegaan", schrijft het college in het beleidsplan. "De verhouding tussen inwoners en de gemeente is veranderd. Nieuwe maatschappelijke initiatieven en samenwerkingsvormen ontstaan."

Daarnaast staan de beschikbare middelen onder druk. "Steeds moeten we keuzes maken welke activiteiten en voorzieningen we steunen en welke niet. De gemeenteraad wil beter kunnen sturen op de besteding van middelen op meetbare doelen en resultaten. Ook wil zowel de raad als het college duidelijke spelregels. Spelregels over verschillende subsidies en heldere criteria op basis waarvan we kunnen beoordelen welke aanvragen wel en welke niet voor subsidie in aanmerking komen. Kortom, we willen een helder, doelmatig en effectief subsidiebeleid."
Het college benadrukt dat het subsidiebeleid geen doel op zich is. "Het is faciliterend aan inhoudelijke beleidsplannen, programma’s en afspraken." Het beleid geeft helderheid over hoe het proces van subsidieaanvraag tot afrekening eruitziet.

Eenvoudig 

Het subsidiebeleid moet zo eenvoudig mogelijk en is bovendien faciliterend naar organisaties en inwoners. "De gemeente Culemborg wil de kennis en ideeën van de inwoners en initiatieven uit de stad benutten. Het subsidiebeleid is uitnodigend en ondersteunend." 

Het subsidiebeleid moet de voorwaarden scheppen voor een rechtmatige inzet van de subsidies, maar moet ook leiden tot grip op het subsidiebudget.
De beleidsuitgangspunten zijn de basis voor een ontwikkelingsagenda, waarmee de gemeente de komende jaren (2023-2025) een helder, doelmatig en effectief subsidiebeleid en -proces gaat uitwerken.