Goedkeuring voor aankoop Landtong

CULEMBORG • De Landtong is onderdeel van de Redichemse Waard. Het is de bedoeling dat de gronden na aankoop worden doorverkocht aan een derde partij die natuurbeheer als doel heeft. 

De gemeente heeft eerder bij de blooteigenaar aangegeven interesse te hebben om de grond over te nemen om zo de gebiedsontwikkeling gemakkelijker mogelijk te maken. Blooteigenaar Sanderse van de Redichemse Waard heeft als eerste aanbod daarin, onder voorwaarden, de landtong aangeboden. De gemeente heeft zich dan ook positief geuit over dit voorstel.

Voor wat betreft de gemeente zijn er dus weinig belemmeringen meer om tot aankoop over te gaan. De provincie heeft immers een flinke subsidie in het vooruitzicht gesteld. Met deze subsidie is de haalbaarheid van de gebiedsontwikkeling enorm toegenomen. Deze subsidie zorgt volgens de gemeente tevens voor urgentie omdat de natuur in 2027 gerealiseerd moet zijn. Door deze subsidie drukt de aankoop van het perceel nauwelijks op de begroting. Wat de gemeente precies wil betalen aan Sanderse vormt een geheim onderdeel van het besluit. 

Historie

Alle partijen gingen donderdag akkoord. VVD-fractievoorzitter Han Braam memoreerde in zijn bijdrage aan de inmiddels zeven jaar durende discussie over de toekomst van de Redichemse Waard. Zo ontstond er in 2016 veel ophef bij natuurliefhebbers toen de eigenaar plannen bekend maakte om de buitendijkse afgraving deels vol te storten met licht verontreinigd baggerslib.
Op 26 januari 2017 sprak de raad zich unaniem uit tegen deze verondieping van de plas. Een jaar later (op 8 maart 2018) werd in een motie bepaald dat de kwaliteitsverbetering van de Redichemse Waard leidend zou moeten zijn. Een ongewenste ontwikkeling die de unieke eigenschappen van het gebied aantast moet worden tegengegaan. De destijds geformuleerde uitgangspunten gelden volgens Braam nog steeds. Een amendement van die strekking werd unaniem aangenomen.

‘Doorbraak’
GroenLinks-raadslid Audrey James vindt de aankoop van de Landtong een doorbraak in een langlopend dossier. “We juichen deze stap toe. De samenwerking met inwoners en organisaties verenigd in Collectief Redichemse Waard en de gesprekken met de eigenaar werpen zijn vruchten af.” GroenLinks wil inwoners en organisaties met een warm en groen hart voor de Redichemse Waard betrokken en in positie houden. “Wij zijn hen dankbaar en zien uit naar een groene toekomst voor dit waardevolle gebied waar vele Culemborgers van genieten en waar de natuur alle ruimte mag krijgen.”

Bij de keuze voor een toekomstige beheerder, mag het Collectief Redichemse Waard volgens PvdA-raadslid Yassin Dagdag worden voorgetrokken boven andere partijen. 

Intrinsieke waarde

Myra van der Velde van de Partij voor de Dieren is van mening dat niet de economische waarde, maar wel de intrinsieke waarde van het gebied voorop moet staan. "Het is echt iets om voor te vechten. Alles van waarde is weerloos.” Dagmar Kusters (D66) was het daarmee eens: "De waarde van natuur is niet altijd in geld uit te drukken.” Volgens Kees van der Zaag (ChristenUnie) moet er bij de verdere planontwikkeling ook heel nadrukkelijk oog zijn voor de cultuurhistorie van het gebied. Peter Bos (Culemborg van Nu) vindt dat extensieve recreatie mogelijk moet blijven in het gebied. "Zodat mens en natuur baat hebben bij elkaar.”