• Truus van Geemen (92) staat in het winkeltje van Poppenhuis Daniëlle waar ze allerlei geschenken hoopt te verkopen.
• Truus van Geemen (92) staat in het winkeltje van Poppenhuis Daniëlle waar ze allerlei geschenken hoopt te verkopen. Foto: Fleur van Eeuwijk

Neem een kijkje in poppenhuis Daniëlle

'Mensen mogen langskomen'

Breien, haken en naaien. Dit is de hobby van Truus van Geemen (92). In haar eigen winkeltje genaamd ‘Poppenhuis Daniëlle’, zijn allerlei geschenken te koop. Van poppenkleertjes en mutsen tot aan onderzetters en pannenlappen. Alles wordt met de hand en voornamelijk met veel liefde gemaakt. “Ik hoop dat mensen een keer een kijkje in mijn winkeltje willen nemen en iets kopen.”

De veelzijdige Truus van Geemen uit Culemborg maakt ook graag muziek als trompettist en zangeres. “Ik ben geboren in Leiden en heb mijn hele leven al gezongen. Dit doe ik voor het Leger Des Heils. Maar ook tijdens de herdenkingen op 4 en 5 mei, op 15 augustus bij de Japanse herdenking van de capitulatie in de Tweede Wereldoorlog en in september tijdens de herdenking bij het Nationaal Indië-monument in Roermond."

Haar carrière als trompettist start ze pas op 65-jarige leeftijd. “Bij de Pieter Aafjes heb ik dit instrument leren spelen. Om mijn muziek en zangkunsten te blijven ontwikkelen, zit ik bij het orkest van Luctor et Emergo in Ingen. “Samen met veertig mensen is het iedere week gezellig. Ik ga daarheen met mijn auto. Want ook autorijden kan ik nog steeds”, lacht Truus.

Sierraden en geurzakjes 

In de coronacrisis verveelde Truus zich. Daarom besloot ze om – samen met haar buurvrouw – sierraden te maken. “We dronken om de beurt bij elkaar koffie en maakten dan sierraden. Dit was ontzettend leuk en doordat ik veel spullen had, konden we er veel maken. Denk aan kettingen en armbanden.” Na deze hobby besloten de dames over te gaan op het maken van geurzakjes. “In mijn tuin stond een lavendel plant die we gebruikten. De zakjes naaiden we zelf en daar konden ook zeepjes in bijvoorbeeld.”

De sierraden en geurzakjes werden af en toe verkocht. Nadat Truus en haar buurvrouw veel hadden gemaakt, besloten ze te stoppen. “Dit komt omdat ik iets met al mijn garen en wol wilde gaan doen. Ik heb namelijk heel veel over omdat ik vroeger kleding heb gebreid voor winkels en etalages.”

'Ik hoop dat mensen een kijkje in mijn winkeltje willen nemen en iets kopen'

Poppenhuis Daniëlle

Het winkeltje begint vorig jaar omdat een vriendin een ledikantje en wat poppen aan Truus gaf. “Ik vond het leuk om daar iets mee te doen. Daarom besloot ik alle poppen te wassen, op te knappen en kleding voor ze te breien. De ledikantjes kleedde ik aan door allerlei dekens te maken.” Hiervan verkoopt Truus wat en daarna besluit ze nog meer te gaan maken.

Zo begint Poppenhuis Daniëlle met allerlei handgemaakte producten. “De naam voor deze winkel heb ik gekozen omdat mijn kleindochter Daniëlle heet. Ik ben dol op haar en zij is dol op mij.” In de winkel is van alles te koop. Van ledikantjes en kleding voor poppen tot aan knuffels voor de leeftijden 0 tot 10 jaar. “Daarnaast maak ik ook deksels op potjes, pannenlappen, kussens, muurkleden, rugzakken, kruikenzakken, mutsen en handwerk schilderijen.” Met haar projecten is Truus uren, dagen, weken en soms zelfs maanden bezig. “Als ik ergens aan begin, stop ik pas als het af is. Ik ben een perfectionist.”

Truus wil mensen blij maken met de spullen in haar winkeltje. “Ik ben nu gestopt met het maken van nieuwe producten. Eerst maar eens wat verkopen en oude werken afmaken. En ik ga mijn kasten opruimen. Doordat ik zelf ook kleding maak, puilen mijn kasten echt uit”, lacht Truus terwijl ze haar kleding weer terug in de kast stopt.

Neem een kijkje en kom langs!

Al haar hele leven wil Truus een eigen winkel beginnen. Ze is daarom erg blij dat ze – ondanks haar leeftijd – er nu mee is begonnen. “Ik hoop dat mensen langs willen komen om te zien wat voor leuke dingen ik maak. En als ze iets willen kopen, is dat leuk meegenomen.” Poppenhuis Daniëlle is in het huis van Truus. “Mensen mogen dus naar mij toekomen mits ze van tevoren even bellen. Het is spannend om mensen binnen te laten, je weet maar nooit wat voor bedoelingen iemand heeft. Maar ik ga uit van het goede in de mens.”

Ben je benieuwd naar deze winkel? Kijk dan op https://poppenhuis-danielle.webnode.nl/ ook kun je mailen naar mvangeemen@ziggo.nl of bellen naar 0345-518829.