• Een hert in het hertenkamp in Vianen
• Een hert in het hertenkamp in Vianen Foto: aangeleverd

Einde hertenkampen in zicht: Partij voor de Dieren stelt vragen

Algemeen

CULEMBORG • Minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit vindt dat hertenkampen op den duur moeten verdwijnen. Vanaf 2024 zal er niet meer mogen worden gefokt met de herten in hertenkampen en kinderboerderijen. De bestaande dieren mogen blijven tot ze overlijden, maar er mogen geen nieuwe meer bij komen. 

Het Culemborgse raadslid Myra van der Velde van de Partij voor de Dieren heeft over de aankondiging van de ministers inmiddels schriftelijke vragen gesteld aan het college. Culemborg telt immers ook een hertenkamp in de Plantage. “Bent u het met de minister eens dat dierenwelzijn belangrijker is dan het ‘bambi-gevoel’ voor mensen.”

Van der Velde wil verder weten hoe oud de huidige bewoners van het hertenkamp zijn. “Wat is hun levensverwachting/prognose?” en verder: “Wordt er gefokt met deze herten? Zo ja, met welk doel?” En: “Zal hiermee per 2024 (of eerder) gestopt worden. In veel hertenkampen gaan de herten naar de slacht. Gebeurt dat hier ook? Worden er herten verkocht? Wat gebeurt er met de dieren als ze komen te overlijden.?”

Volgens Myra van der Velde blijkt uit gesprekken met de beheerder dat er ook met een deel van de circa 350 dieren in de kooien (volières) gefokt wordt. “Het fokoverschot wordt verkocht. Is het college bereid om, in de geest van deze nieuwe wetgeving voor hertenkampen, ook het beleid voor de andere dieren in de Plantage te herzien?” Ten slotte wil Van der Velde weten of er een visie ten grondslag ligt aan het dierenbeleid van de gemeente.