Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Oppositie: ‘Essentieel dat er een milieustraat in Culemborg blijft’

Algemeen

CULEMBORG • De Culemborgse ppositiepartijen VVD, ChristenUnie, PvdA en CDA vinden het essentieel dat er een milieustraat blijft in Culemborg. Ze zullen donderdag een amendement indienen bij de behandeling van de kadernota van de AVRI. 

Er zijn momenteel vier milieustraten in de regio Rivierenland: Geldermalsen, Culemborg, Tiel en Zaltbommel. De afgelopen jaren hebben de Culemborgse inwoners gebruik gemaakt van de milieustraat aan de Randweg. 

In 2023 is Avri gestart met het opknappen van de milieustraten. Een probleem hierbij blijft het ruimtegebrek en het risico op onveiligheid en klachten op de huidige locaties. “De situatie is urgent, actie is dringend gewenst en staat daarom hoog op het prioriteitenlijstje van het algemeen bestuur”, schrijft Avri in de kadernota. Er is een verkennend onderzoek aangekondigd naar het huidige functioneren van de milieustraten, de ontwikkelingen die van invloed kunnen zijn op het functioneren van de milieustraten en de spreiding van de milieustraten in Rivierenland.

Behoud
De oppositiepartijen benadrukken in hun amendement nog eens het belang van het behoud van de milieustraat voor Culemborg. “Juist dat de Culemborgers de milieustraat goed weten te vinden maakt dat AVRI de binnenkomende afvalstromen van grofvuil tot chemisch afval en van papier tot vloerbedekking bij binnenkomst al goed kan scheiden.”

Dit draagt volgens de vier partijen bij aan de circulaire economie door het zoveel mogelijk sluiten van de afvalketen. “Een mileustraat in de eigen gemeente bespaart ook veel extra reisbewegingen en voorkomt extra CO2-uitstoot. Door het laagdrempelig aanbieden van grof afval en andere afvalstromen zijn de afvaldumpingen in Culemborg bovendien marginaal en dat willen we graag zo houden door ook in de toekomst een milieustraat te behouden voor Culemborg.”

De raad ging donderdag akkoord met het amendement, ondanks het feit dat sommige (coalitiepartijen) het amendement een tikkeltje overbodig vonden. Want het voortbestaan van de milieustraat heeft op geen enkel moment ter discussie gestaan. Alleen Myra van der Velde van Partij voor de Dieren stemde om die reden tegen.