• Annemarie van Groenendael: 'Druppel op de gloeiende plaat'
• Annemarie van Groenendael: 'Druppel op de gloeiende plaat' Foto: Willem van Gastel

Bedrag Winterfonds 'veel te weinig'

culemborg • Het zijn onzekere tijden voor kleine ondernemers. Als compensatie voor de stijgende energiekosten is het mogelijk voor maatschappelijke-, publieke- en sportorganisaties en het midden- en kleinbedrijf (MKB) mogelijk om bij de gemeente een bijdrage aan te vragen. 

De provincie stelt in de vorm van een winterfonds bijna 140.000 euro voor de gemeente Culemborg beschikbaar. 

“Veel te weinig,” volgens Yassin Dagdag (PvdA). Samen met de VVD en de ChristenUnie diende hij eerder in december al een motie in, waarin werd college werd verzocht om het bedrag te laten verdubbelen. De maatschappelijke-, publieke- en sportvoorzieningen en bedrijven zijn van groot belang voor een vitale stad, zo motiveerden de partijen hun motie.

“Als je dat bedrag deelt met alle 900 bedrijven, culturele – en sportinstellingen die zich allemaal in Culemborg bevinden, is 140.000 euro bijna niks. Daarom is een verdubbeling wel het minste wat we kunnen doen.” 

Broodnodig

Ook Margriet Kuijer (VVD) vindt de verdubbeling broodnodig. “Voor de mensen die niet aan een vast contract zitten, zijn het hele zware tijden. Na de coronatijd hebben bedrijven geen buffer meer over. Daarom zou het alleen maar beter zijn wanneer de gemeente dat incidentele bedrag nog zou kunnen verdubbelen. Zodat we in ieder geval de pijn voor een maand kunnen verzachten.”

De verhoging van de energieprijzen, brengt veel stress met zich mee. Zo ook ondernemer Annemarie van Groenendael, die in augustus startte met de koffie -en lunchtent KNUS. “Ik wacht met veel spanning de nieuwe energierekening af. Ik heb nog mazzel dat ik in juni een vast contract af heb kunnen sluiten, aangezien er zat mensen zijn die dat geluk niet hebben. Ik verwacht dat het moeilijk gaat worden. Er zijn al zoveel ondernemers, met name de horeca, die met corona de afgelopen jaren al een enorme klap hebben moeten vangen.”

Schoonheidssalon

Voordat ze met KNUS begon, werkte van Groenendael de afgelopen vier jaar vanuit thuis met haar eigen schoonheidssalon, die ze over de hele Coronatijd drie keer heeft moeten sluiten. 

“Van al die keren, heb ik één keer recht gehad op een bijdrage in de vorm van de TOZO-regeling. Ik heb destijds veel andere ondernemers kopje onder zien gaan, wat voor mij ook de druppel was om te stoppen, mede omdat ik het niet meer kon betalen. Als de gemeente de economie draaiend wil houden, moeten wij beter ondersteund worden. We staan er zonder baas nou eenmaal kwetsbaar voor.”

'Onbegrijpelijk'

Dat de verdubbeling van het bedrag niet lukt, vindt Groenendael onbegrijpelijk. “Het Winterfonds is al een druppel op een gloeiende plaat, dus het is alleen maar schrijnend om te zien dat zelfs deze verdubbeling niet lukt. Het is jammer, maar ik heb het gevoel dat er vanuit de gemeente te weinig wordt gedaan on kleine ondernemingen te steunen.”
Volgens fractievoorzitter Tim de Kroon (GroenLinks) is compensatie zeker nodig, maar was hij samen met de partij toch niet overtuigd door de motie. “Compensatie is zeker nodig, anders zullen er veel organisaties en bedrijven anders onnodig omvallen."

Toch heeft GroenLinks niet voor de motie gestemd. De Kroon: "Omdat die in onze optiek net wat te vroeg kwam. We willen eerst weten in welke mate er een beroep wordt gedaan op het Winterfonds, om dan vervolgens te kunnen kijken waar we extra middelen of ondersteuning aan kunnen bieden.” 

'Niet terecht'

Deze reactie is volgens Dagdag niet terecht. “Het is jammer dat het college van burgemeesters & wethouders vaak wacht totdat de provincie bij kan springen, terwijl Culemborg juist een relatief rijke gemeente zonder schulden is. Steden zoals Utrecht, Rotterdam en Amsterdam, gebruiken dat geld juist om armoede te bestrijden, terwijl die steden juist met schulden kampen. Waarom lukt dat hier dan niet?”

Vanaf 30 januari tot en met 19 februari kan het Winterfonds via de site van de gemeente Culemborg worden aangevraagd. Voor instellingen als het zwembad, het Elisabeth Weeshuis en De Fransche School biedt de regeling geen uitkomst. Het College van Burgemeesters en Wethouders geeft aan dat er hiervoor een alternatief voorstel gedaan wordt.

Willem van Gastel