• Oudere Culemborgers en mensen met een beperking kunnen bellen.
• Oudere Culemborgers en mensen met een beperking kunnen bellen. Foto: aangeleverd

Bartje en Klaartje gaan Samen Verder

culemborg • Stichting Samen Verder bestaat in 2023 45 jaar. "Dankzij de opbrengst van Bartje kunnen wij het ouderenvervoer tegen een geringe vergoeding onder de naam Klaartje aanbieden aan de inwoners van Culemborg”, zegt voorzitter Jos van Zutphen.

Oudere Culemborgers en mensen met een beperking, die om vervoer verlegen zitten, kunnen bellen. De bus van Klaartje komt dan voorrijden en brengt hen binnen Culemborg van deur tot deur. Ook vervoer naar een dichtbij gelegen ziekenhuis is mogelijk. “Het bieden van die mobiliteit is het doel van Stichting Samen Verder”. Ellen van Wijngaarden, projectleider van Bartje: “Wij hebben een binding met de stad en haar inwoners en koesteren deze.” Stichting Samen Verder is de inwoners van Culemborg dankbaar. "Zij steunen ons het hele jaar door spullen en kleding te brengen en te kopen. De afgelopen jaren is de grootte van dat aanbod nagenoeg hetzelfde gebleven."
Corona heeft de organisatie echter veel geld gekost. Ellen: "Met het oog op stijgende kosten en toenemende concurrentie doen wij een dringend doch vriendelijk verzoek aan alle Culemborgers om hun kleding en spullen bij ons af te blijven geven, zodat we de busritten kunnen blijven aanbieden aan de mensen die dit nodig hebben. We willen inspelen op de wensen van onze klanten en tegelijkertijd daarmee de dienstverlening van Klaartje in deze dure tijd overeind houden. Daarom gaan wij met ingang van dit jaar elke schoolvakantie open. Alleen met Hemelvaart en drie weken tijdens de zomervakantie blijft Bartje dicht.” “Met deze interne veranderingen is de zoektocht naar andere constructies, zoals overname van Bartje, beëindigd”, benadrukt voorzitter Van Zutphen. “Klaartje en Bartje blijven Samen Verder gaan.”

Onbetaalde vrijwilligers

Iedereen bij Bartje werkt als onbetaalde vrijwilliger, zodat alle inkomsten ten goede komen aan het doel van Stichting Samen Verder, het ouderenvervoer door Klaartje. De gemiddelde leeftijd van de medewerkers is ongeveer 70 jaar. Hun aantal is met name door de coronapandemie afgenomen. Projectleider Van Wijngaarden doet een dringende oproep: "Bartje is op zoek naar jongere, sterke mensen, die willen helpen bij het halen en brengen van spullen bij mensen thuis.”
Ook vanwege de verruimde openstelling zoekt Bartje nieuwe vrijwilligers. Het werk is heel divers en elk dagdeel telt; sorteren, verkopen, social-media, koffiecorner of kassamedewerker. "Iedereen is van harte welkom bij Kringloopcentrum Bartje”, benadrukt Ellen. Ook bij Klaartje en op kantoor zijn nieuwe vrijwilligers welkom; chauffeur, bijrijder, planner, dagleider, administratief medewerker.
Bestuur en projectleiding zijn oprecht dankbaar voor de inzet van de ruim 200 vrijwilligers en de medewerking van vele Culemborgers door het brengen en kopen van spullen. Als tegenprestatie hoopt SSV nogmaals 45 jaren het ouderenvervoer in Culemborg en omstreken te kunnen blijven verzorgen. Behalve vrijwilligers bij Bartje en Klaartje wordt ook gezocht naar een penningmeester en een secretaris. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Jos van Zutphen, per e-mail: voorzitter@stichtingsamenverder.nl of zijn mobiele nummer 06-23911506.