Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Holocaustherdenking bij Joods Monument

Algemeen

CULEMBORG • Onder auspiciën van de Stichting Culemborg en Oranje wordt vrijdag 27 januari op de internationale Holocaust Memorail Day vanaf 16.30 uur een herdenkingsbijeenkomst gehouden bij het Joods Monument, achter de Synagoge, aan de Jodenkerkstraat. 

Het is op 27 januari precies 78 jaar geleden dat concentratiekamp Auschwitz werd bevrijd. Auschwitz is nadien hét internationale symbool geworden van de Holocaust, de moord op de Europese Joden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Sprekers zijn Pierre van der Schaaf (oud voorzitter van het Culemborgs Cultuurfonds) en burgemeester Gerdo van Grootheest. De burgemeester zal een steentje plaatsen bij het monument. 

Muzikale ondersteuning/omlijsting vindt plaats door Martin de Winter, viooldocent van het KEC (Kunst Educatie Culemborg). Hij speelt twee vioolwerken. 

Het Joodse Monument in Culemborg werd op 2018 onthuld. Voor de Tweede Wereldoorlog telde Culemborg ongeveer zestig joodse inwoners. De meesten vonden de dood in concentratiekampen. Minder dan van tien van hen keerden terug. Scholengemeenschap Lek en Linge organiseerde 25 jaar lang voor de leerlingen een reis naar Auschwitz, onder leiding van geschiedenisdocent Marco Baars. De laatste keer was in december 2019. Twee jaar geleden werd naar aanleiding van deze reizen een expositie gehouden en tevens verscheen een indrukwekkend (foto)boek.

De nationale Holocaustherdenking vindt plaats op zondag 29 januari bij het Spiegelmonument in het Wertherpark in Amsterdam.