Marinda Pieron (39) is de nieuwe stadsdichter van Culemborg.
Marinda Pieron (39) is de nieuwe stadsdichter van Culemborg. Foto: John Verhagen

Marinda Pieron (39) is de stadsdichter van Culemborg

Algemeen

CULEMBORG • Dit jaar is Marinda Pieron (39) de stadsdichter van Culemborg. Ze wil aan mensen laten zien hoe breed en veelzijdig poëzie kan zijn.

Spelen met woorden en het prikkelen van je fantasie. Marinda is er gek op. Toch is dit niet altijd zo geweest. Vroeger werd haar verteld dat ze niet goed was in de Nederlandse taal en nu dicht ze erop los. Als nieuwe stadsdichter van Culemborg wil ze aan iedereen laten zien hoe leuk dichten is. “Poëzie is een rijke taal en vaak staat er geen letter te veel. Je prikkelt je eigen fantasie én die van een ander.”

De 39-jarige is geboren en opgegroeid in Culemborg. Haar passie voor dichten is pas op latere leeftijd ontstaan. “Op de basisschool werd er verteld dat ik niet goed was in de technische kant van de Nederlandse taal. Dit was een worsteling voor mij. Pas op de middelbare school veranderde dit.” Lek en Linge bood diverse cursussen aan waarbij leerlingen oefenden met het spelen van taal. “Er ging een wereld voor me open. Dit vond ik geweldig.”

Na haar middelbare school studeert Marinda Culturele Maatschappelijke Vorming in Utrecht en werkt ze bij de Fransche School als projectmedewerker. “Daarna heb ik tien jaar als sociaal werker in Amersfoort gewerkt en ben ik me daarna gaan specialiseren in jeugdhulpverlening.” In die periode maakt ze veel mee in haar werk. “Van huiselijk geweld tot aan problemen waar kinderen tegenaanlopen.”

Terug naar Culemborg

Vorig jaar besluit Marinda terug naar Culemborg te keren. Samen met haar vriend willen ze wat kleiner gaan wonen. “Daarbij besluit ik me meer te willen focussen op de taal. Toen het werk als leescoach bij de gemeente Buren op mijn pad kwam, twijfelde ik geen moment.” In haar stad voelt ze zich helemaal op haar plek. “Ik kijk met nieuwe, vertrouwde ogen naar Culemborg. Ik zie wat de stad allemaal te bieden heeft, hoe mooi de historie is en de verhalen zijn uniek. Dit inspireert.”

De gedichten hebben voor Marinda altijd meerdere lagen. “Bijvoorbeeld mijn gedicht over Het Wilgenpad. Als ik het gedicht voordraag of lees, zie ik de hele wandeling weer voor me. Het gaat ook over mijn jeugd en je anders voelen. Dit gedicht heeft ervoor gezorgd dat ik me hier in Culemborg opnieuw thuis voel.”

Dichten over de natuur

De enthousiaste dichtster, dicht voornamelijk over de natuur dichtbij, de mens, zijn gedachtewereld en worstelingen. “De passie voor natuur heb ik altijd gehad. Door hier weer te landen, is het voor mij duidelijk geworden dat de natuur een inspiratiebron voor mij is.”

Ook dicht ze graag over Culemborg. “Het is een vrijstad in combinatie met een prachtige natuur. Deze buitenwereld probeer ik in mijn gedichten te linken met mijn binnenwereld. Dit maakt het persoonlijk zodat ik mensen kan aanspreken.”

Stadsdichter

Sinds kort schrijft de dichtster meer dan ooit. Dit komt mede door de cursussen die ze de afgelopen jaren heeft gevolgd. “Toch zit er altijd een stemmetje in mijn hoofd die zegt dat ik het niet kan. Dit komt waarschijnlijk door mijn valse start. Het stemmetje in mijn hoofd mag er zijn maar ik probeer er minder naar te luisteren.” Dit doet ze door meer uit haar comfort zone te treden. “Dit is eng maar ik doe het. Ik laat me hierbij graag inspireren door dichters als Tjitske Jansen en Marieke Lucas Rijneveld.”

Uit haar comfort zone treedt ze zeker zodra ze enkele gedichten opstuurt naar de gemeente Culemborg. “Ze zochten een nieuwe stadsdichter en mensen mochten hiervoor gedichten aandragen. Dit deed ik!” De individuele gedichten staan op zichzelf maar kunnen ook een drieluik zijn volgens de dichtster. Op 12 januari krijgt Marinda te horen dat ze is uitgekozen. “Ik had het zeker niet verwacht.”

Het lijkt de dichtster leuk om jonge mensen een bredere kijk op de Nederlandse taal te geven. “Poëzie is een rijke taal en vaak staat er geen letter te veel. Je prikkelt je eigen fantasie én die van een ander. Ik hoop daarom op mooie samenwerkingen om dit te realiseren.” Op 27 januari draagt Marinda bij aan de poëziemarathon bij Tomey Boekhandel.