Mathilde van den Berg in De Opstand (2022)
Mathilde van den Berg in De Opstand (2022) Foto: Aangeleverd

Nieuwe werelden ontdekken in het Theateratelier

Algemeen

CULEMBORG • Vanaf maart 2023 start het Theateratelier: een tiendelige workshopreeks waarin 65-plussers het theatervak kunnen leren kennen vanuit verschillende disciplines.

Acteren, toneelschrijven, cabaret en dans komen voorbij, maar ook locatietheater en muziek. Het idee ontstond bij theatermaker Marijn van den Bogaard, artistiek leider van Theaterwerkplaats Tocht in Culemborg. Hier worden voorstellingen gemaakt in een samenwerking tussen professionele theatermakers, jongeren en senioren, rondom actuele, maatschappelijke thema’s, onder de vleugels van Stichting Senioren Collectief in Culemborg. 

Enthousiasme
Nu werd het tijd voor iets anders, vertelt de regisseur van onder andere andere De Opstand (2022) en Voor ik het vergeet (2019). “In de afgelopen producties is ons enthousiasme gegroeid om te bouwen aan een creatieve broedplaats voor amateurpodiumkunstenaars van 65 jaar of ouder in Culemborg. Veel deelnemers gaven aan nieuwsgierig te zijn naar andere disciplines. Daarom openen we Het Theateratelier, waarbij deelnemers iedere week les krijgen van verschillende professionele theatermakers.”

Mensen kunnen zich inschrijven voor de studioateliers in maart en april en voor de zomerateliers in juli voor in totaal 130 euro, maar je kunt ook voor één van de twee inschrijven vanaf 65 euro. De studioateliers vinden plaats in bij het Rode Kruis in Culemborg. De zomerateliers vinden plaats op een landelijke buitenlocatie, waar dan ook op een creatieve manier gebruik van gaat worden. 

Presentatie
Het laatste atelier wordt afgesloten met een kleine presentatie en een gezamenlijke lunch. “Gezelligheid is minstens zo belangrijk”, zegt één van de huidige deelnemers. Veel mensen doen blijvende contacten op bij de Theaterwerkplaats. Dat is niet vreemd, want in een theaterproductie werk je op een persoonlijke en intensieve manier met elkaar samen. Ervaring met theater is niet nodig, levenservaring is voldoende om te leren spelen volgens Van den Bogaard. “We willen senioren in hun kracht zetten. Te vaak associëren we deze groep met kwetsbaarheid en afhankelijkheid, terwijl veel senioren zoveel inspiratie, lef en creativiteit hebben. We willen mensen uitdagen nieuwe werelden en andere kanten van zichzelf te ontdekken.”

Nieuwe productie
Over de vraag of er dan helemaal geen nieuwe theatervoorstellingen meer worden gemaakt bij de Theaterwerkplaats is Van den Bogaard duidelijk. Vanaf september 2023 staat er al weer een nieuwe productie voor de deur, dus als mensen door willen met acteren na Theateratelier, dan hoeven ze niet lang te wachten. Inschrijven kan via info@peggyloch.nl of ga voor meer info naar www.theatertocht.com.