• Dirigent Arjan Gaasbeek bedankt het publiek
• Dirigent Arjan Gaasbeek bedankt het publiek Foto: aangeleverd

Luchtacrobate bij concert Pieter Aafjes

culemborg • Het was tevens het openingsconcert van het 135-jarig bestaan van de vereniging. 

Het concert werd aan elkaar gepraat door een nieuwe presentator: Rob van Tuil. Hij gaf met een kwinkslag, maar op deskundige wijze uitleg over de te spelen werken en de intentie die de componist had met zijn werk. Voor de pauze stonden de concourswerken op het programma. Geopend werd met de prachtige paso doble 'Las Arenas'. Klank en balans in het orkest waren perfect. Dat was bij de eerste tonen al te horen. En dit bleef zo, ook in de twee volgende uiterst moeilijke concourswerken. Het publiek genoot van de prachtige soli en het samenspel op hobo, alt hobo, altsax, bugel, fluit en klarinet in de beide concourswerken. 

Het nummer Rapsodia Hernandiana werd vergezeld met unieke luchtacrobatiek door Carolien van Zijl. In haar jonge jaren was zij lid van de Pieter Aafjes, waar haar roots liggen. Zij speelde klarinet en won toen menig ludieke avond. Zij heeft zich nu gestort op deze nieuwe hobby: het klimdoek, de bekendste vorm van luchtacrobatiek. 

In beide werken bracht dirigent Arjan Gaasbeek zijn orkest weer tot grote hoogten, zo ook in het volgende concourswerk Capriccio van Christiaan Janssen. Het is een stuk met veel wisselende maatsoorten, waar de dirigent alle registers van het orkest opentrok. Dit werk beschrijft in schilderijen een architecturale fantasie, waarbij gebouwen archeologische overblijfselen in fictieve en vaak fantastische combinaties worden geplaatst. 

Na de pauze was voor het hele publiek gratis champagne beschikbaar gesteld door Chiel Smits van PLUS Culemborg, zodat er een bruisende toost uitgebracht kon worden op het nieuwe jaar. Dat gebeurde onder de vrolijke tonen van het bekende ABBA-nummer 'Happy New Year'. Bij dit nummer excelleerde Marlie Steenbergen op altsax. 

Het programma ging verder in de Weense sferen, met het bekende werk van Franz von Suppé, met daarin een prachtige solo van Patrick van Vliet op euphonium. De 25 minuten durende Jazz Suite van Shostakovich bracht een afwisseling van marsen, dansen en walsen, met daarin onder andere de overbekende second wals van Rieu. 

Wals 

Met de wals 'Gold und Silber' van Franz Lehar werd het officiële deel van het programma afgesloten.
Voorzitter Jeroen van de Meij was trots op zijn orkest en bedankte de sponsors en alle medewerkers voor en achter de schermen. Natuurlijk waren er bloemen voor luchtacrobate Carolien van Zijl, presentator Rob van Tuil en de maestro Arjan Gaasbeek. Na een staande ovatie waren er nog twee toegiften: de Trisch-Tratsch-Polka van Joh. Strauss jr. en tot slot de bekende Radetzki mars van vader Strauss. Carolien van Zijl vertoonde nog één keer haar kunsten in het klimdoek.
Pieter Aafjes gaat zich na dit succesvolle openingsconcert voorbereiden op een groots jubileumconcert, dat op zaterdag 17 juni wordt gegeven.