• Sportievelingen Ton Elie (l.) en Marc Laeven.
• Sportievelingen Ton Elie (l.) en Marc Laeven. Foto: Eigen foto

Van concurrenten naar samen tweede

Culemborg • Sportief blijven en zijn. Deze passie delen Ton Elie (56) en Marc Laeven (58) met elkaar. De sportievelingen hebben hiermee al vele prijzen en doelen behaald. Zo wint Ton vorig jaar het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï en noemt men Marc inmiddels een ultraloper. “We besloten onze krachten eind vorig jaar samen te bundelen in de West Coast Challenge.”  

De sportieve Ton Elie houdt zich voornamelijk bezig met de triatlon sport. “Deze hobby is in de loop der jaren steeds verder uit de hand gelopen. Ik begon ooit met een kwarttriatlon en ik won vorig jaar oktober goud op het wereldkampioenschap triatlon in Kona, Hawaï.”

Marc Laeven heeft een grote passie voor hardlopen. “Ruim tien jaar geleden zocht ik naar een sport die ik kon combineren met mijn werk. Al snel schreef ik me in voor een kwart marathon en merkte ik dat lange afstanden rennen mijn ding is. Daarom ben ik – na eerst wat marathons – nog langere afstanden gaan rennen en ben ik inmiddels een echte ultraloper geworden.”

De twee sportvrienden kennen elkaar al een lange tijd en ze weten ook waar de ander goed in is. “Je kunt wel zeggen dat we – op een grappige manier – concurrenten van elkaar waren. Als ik Marc zijn naam op een wedstrijdlijst zag staan, wilde ik er alles aan doen om hem te verslaan. Helaas won ik nooit van hem”, lacht Ton.

West Coast Challenge

In 2021 besluiten de twee hun krachten samen te voegen voor de West Coast Challenge in Nederland. Door de coronacrisis konden ze enkel een halve doen en werden Ton en Marc tweede. Daarom besloten ze het in december 2022 nog een keer te doen. Marc: “Onder de naam Culemborg Coast Runners om zo Culemborg op de kaart te zetten.” Ook halen ze geld op voor de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij.

De West Coast Challenge is een eendaags sportevenement. Hierbij krijgt een team van twee de uitdaging om gezamenlijk met één fiets de afstand van Hoek van Holland naar Den Helder af te leggen. “De tocht was 130 kilometer dus we besloten om de vijf kilometer met elkaar af te wisselen. Het afwisselen van fietsen en hardlopen ging goed en we hebben zelfs nog gezellig gepraat. Na een tijdje lukte dit niet meer en dit kwam niet omdat we uitgepraat waren”, lachen de mannen.

Op de helft van de tocht besluiten ze om na vier kilometer af te wisselen. “Dit hebben we tot het einde volgehouden en we werden tweede. Daar zijn we erg blij mee. Vooral omdat onze tijd en snelheid de hele tocht gelijk is gebleven én we in tien en een half uur zijn gefinisht. Dit is een hele prestatie.” De twee grappen dat het maar beter is dat ze niet eerste werden omdat Marc daarna een concert in Culemborg had waar hij nog als pianist aan de bak moest. “Mijn muziekvrienden waren bang dat ik in slaap zou vallen maar het ging goed!”

Sportdoelen in 2023

Of Marc en Ton dit jaar weer de West Coast Challenge gaan volbrengen, is nog de vraag. Wel hebben ze andere doelen. Ton: “Naast de teamcompetitie bij Trihalis heb ik me ingeschreven voor de hele triatlon in Almere. Ik ben namelijk nog nooit Europees kampioen geworden. Daar ga ik voor in september!”

Ultraloper Marc heeft andere doelen voor ogen. “In februari wil ik de Brocken Challenge voltooien. Dit is een loop van 80 kilometer van Göttingen naar de top van de Harz. In april ga ik naar de Costa Brava om daar een run te doen van drie dagen. Dit is in totaal 120 kilometer. En in juni ga ik de Lavaredo Ultratrail doen in de Dolomieten waarbij je achter elkaar 120 kilometer hardloopt van ’s avonds tot de volgende dag in de middag. Wel kun je af en toe even rusten voor een eetmoment. Dit worden grote uitdagingen maar ik heb er zin in!”

Fleur van Eeuwijk