De kinderraad. Bovenaan: Stan (10), Stien (12) en Tess (11) en onderaan: Noor-Sophie (9) en Sijn (10)
De kinderraad. Bovenaan: Stan (10), Stien (12) en Tess (11) en onderaan: Noor-Sophie (9) en Sijn (10) Foto: Fleur van Eeuwijk

Kinderwethouder Sijn: ‘Kinderen zijn de toekomst’

Algemeen

CULEMBORG • Terwijl het buiten de hele dag regende, straalde in het stadhuis afgelopen zaterdag de zon. Om het nieuwe jaar in te luiden, stond de hele middag in het teken van gezelligheid. Onder het genot van een hapje en een drankje kon men genieten van verschillende optredens en speeches van burgemeester Gerdo van Grootheest en de locokinderburgemeester Stien. “Dit jaar hopen we nog meer kinderen blij te maken.”

De Kinderraad bestaat sinds 2016 en start met een lesprogramma van de Brede School Culemborg. Alle kinderen uit de stad mogen meedoen aan het lesprogramma en daarna kunnen ze zelfs lid worden. Ieder half jaar wordt het stokje van de kinderburgemeester en wethouders overgedragen en mag iedereen lid blijven tot ze groep 8 verlaten. Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst waren er een aantal leden van de kinderraad aanwezig om voor te lezen.

Door en voor kinderen
De kinderraad in Culemborg is een populair begrip. Noor-Sophie (9): “Ik ben lid geworden omdat mijn vader vroeger ook in de kinderraad zat. Hij vertelde daar zo leuk over dat ik enthousiast werd.” Samen met Noor-Sophie zitten er nog een aantal kinderen in de kinderraad. Tess (11) heeft zichzelf om dezelfde reden aangemeld. “Ook omdat ik vaak zie dat niet alle kinderen gelijk worden behandeld omdat ze het thuis niet zo breed hebben. Ik vind het erg als kinderen bijvoorbeeld geen speelgoed hebben. Daar wil ik iets aan veranderen.”

Kinderwethouder Sijn (10) volgt haar zus op die eerder ook in de Kinderraad zat. “Ik wil dat Culemborg een goede stad is en ik vind dat ik daaraan moet meehelpen.” Ook al is de 10-jarige nog erg jong, hoopt ze dat er naar haar stem geluisterd wordt. “Kinderen zijn namelijk de toekomst.” De oudste van het stel, die aanwezig is bij de nieuwjaarsbijeenkomst, is locoburgemeester Stien (12). “Eigenlijk is Wende onze kinderburgemeester maar als zij niet kan, neem ik haar taak over. Mijn opa’s hebben voor de gemeente gewerkt en ik heb het altijd al leuk gevonden om ook iets voor de gemeente te doen.”

Verschillende taken
Ieder kind heeft een eigen portefeuille. Denk aan onderwijs, pesten, natuur en zorg. Tess: “Ik vind het bijvoorbeeld belangrijk dat iedereen naar school kan en je niet gepest wordt als je weinig geld hebt. Kinderen kiezen daar namelijk niet voor.” Maar ook problemen rondom het milieu worden aangepakt. Sijn: “Culemborg is heel mooi en groen. Toch kan het altijd beter want ik zou het geen tien geven! Het gaat niet goed met het klimaat en daar moeten we iets aan veranderen. Wij willen ook een goede toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.”

Weggeefkastje
Het belangrijkste doel van de kinderraad is dat alle kinderen evenveel plezier kunnen hebben. Daarom hebben ze vorig jaar het weggeefkastje ontwikkeld. Stien: “Dit is van kinderen, door kinderen omdat wij het hebben verzonnen voor kinderen die thuis niet zo veel speelgoed hebben.”

Bij Bartje is het weggeefkastje te vinden. “Mensen mogen daar naar binnengaan en iets pakken wat ze graag zouden willen hebben maar het niet kunnen betalen. Ook mogen mensen speelgoed ruilen of daar brengen als ze het niet meer gebruiken”, vertelt Sijn.

Dit jaar hoopt de kinderraad nog meer weggeefkasten te realiseren. Stien: “Dit gaat lukken want na mijn speech, kwam Ab Haring van BolderBuren naar mij toe om te zeggen dat zij daar ook een weggeefkast met speelgoed met ons willen realiseren. Dat is leuk!”

Daarnaast wil de kinderraad iedereen een gelukkig nieuwjaar toewensen. Noor-Sophie: “Ik hoop dat er minder ongelukken gebeuren en mensen een fijne tijd met hun familie hebben.” En of de enthousiaste kinderen later bij de gemeente willen werken? Daar denken ze nog even over na. “Dat zien we in de toekomst wel weer”, lacht Tess.

Fleur van Eeuwijk