Afbeelding
Foto: 123RF.com

Onderzoek naar toekomstbestendig beheer van zwembad De Waterlinie

Algemeen

CULEMBORG • Vanwege stijgende energieprijzen en mogelijk grotere onderhoudsuitgaven zijn de Stichting Zwembad Culemborg (SZC) en de gemeente Culemborg momenteel constructief in overleg over Zwembad De Waterlinie. Onderwerp van gesprek is hoe het beheer en de exploitatie van het zwembad toekomstbestendig kunnen worden gemaakt.

Zwembad De Waterlinie wordt intensief gebruikt door scholen, verenigingen, individuele zwemmers en specifieke doelgroepen. De zwemlessen zorgen voor de zwemveiligheid en de gebruikers zijn erg tevreden. 

Uitdagingen korte termijn

De stijgende energiekosten maken duidelijk dat er een verduurzamingsslag van het zwembad nodig is. Die investering wordt over langere tijd terugverdiend. Daarnaast zijn er mogelijk extra onderhoudswerkzaamheden nodig aan het gebouw en de stalen bassins van het zwembad. Deze aspecten, die te maken hebben met duurzaamheid, veiligheid en eventuele aansprakelijkheid, zorgen ervoor dat een incidentele extra subsidie voor het zwembad mogelijk noodzakelijk is.

Uitdagingen lange termijn

De Stichting Zwembad Culemborg (SZC) is eigenaar van het gebouw en is verantwoordelijk voor het beheer en de exploitatie van het zwembad. Sinds september 2019 wordt de exploitatie uitgevoerd door Optisport. De gemeente Culemborg subsidieert SZC met een vaste jaarlijkse bijdrage.

Het stichtingsbestuur bestaat uit vrijwilligers die vanuit hun betrokkenheid veel tijd besteden aan het zwembad, dat een belangrijke maatschappelijke voorziening voor de inwoners van Culemborg is. Het stichtingsbestuur heeft aangegeven dat de huidige en toekomstige taken qua omvang, inhoud en verantwoordelijkheden niet passen bij het vrijwillig besturen van een zwembad. Het bestuur heeft voorstellen gedaan voor verdere professionalisering van de stichting.

Onderzoek toekomstscenario’s

Om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden zijn de gemeente en SZC, ieder vanuit hun eigen verantwoordelijkheid, constructief in overleg. Voor de verduurzaming en de onderhoudsaspecten laat SZC onderzoeken uitvoeren en de gemeente Culemborg ondersteunt SZC indien nodig met incidentele financiële middelen. 

Voor een toekomstbestendig beheer en exploitatie van het zwembad is Tien organisatieadvies gevraagd om verschillende toekomstscenario’s te onderzoeken en hierover advies te geven. Het adviesbureau gaat in januari in gesprek met een klankbordgroep van raadsleden over de mogelijke scenario’s. Ook vindt overleg plaats met Optisport en de belangrijkste huurders en gebruikers van het zwembad. Draagvlak voor het best passende toekomstscenario voor het zwembad is een gemeenschappelijk doel van zowel gemeente als SZC.

Vervolg

In april is het onderzoek gereed. Dan is duidelijk welk toekomstscenario in beheer en exploitatie het best passend is voor het zwembad van Culemborg en hoe dit scenario kan worden uitgevoerd. Het zwembad is en blijft gewoon open voor zwemverenigingen, zwemlessen, sportief baantjes trekken, ontspanning en fysiotherapie in het water.