• Dirk Vreugdenhil aan het woord tijdens de stikstof-bijeenkomst van de ChristenUnie. Naast hem ChristenUnie-Tweede Kamerlid Pieter Grinwis en gespreksleider Doekle Terpstra.
• Dirk Vreugdenhil aan het woord tijdens de stikstof-bijeenkomst van de ChristenUnie. Naast hem ChristenUnie-Tweede Kamerlid Pieter Grinwis en gespreksleider Doekle Terpstra. Foto: Dick Aanen

ChristenUnie-statenlid Dirk Vreugdenhil: ‘We hebben heel erg lang op de pof geleefd.’

Algemeen

TRICHT • “Bij het stikstofvraagstuk gaat het om meer dan alleen maar stikstof.” Dat zei het Gelderse ChristenUnie-statenlid Dirk Vreugdenhil maandagavond tijdens een bijeenkomst van zijn partij in de Leidsche Hoeve in Tricht. 

“Het werkelijke probleem is niet zozeer dat we een stikstofvraagstuk op moeten lossen, maar dat we weer een balans moeten zoeken tussen welvaart en de schepping: de natuur, de aarde die ons is toevertrouwd. Durven wij genoegen te nemen met wat wij nodig hebben of willen we steeds meer, meer, meer. Wat mij betreft is dat de kern van de zaak.” 

We moeten als maatschappij volgens Vreugdenhil niet alleen de problemen van vandaag oplossen, maar ook de problemen van het verleden. “We hebben heel erg lang op de pof geleefd met de manier waarop de aarde hebben uitgebuit. Dat moeten we nu op de één of andere manier terugbetalen.”

Vreugdenhil gaf aan dat hij de afgelopen vier jaar als statenlid in dit lastige dossier steeds gezocht heeft naar recht en gerechtigheid, “Het probleem is heel erg complex. Er spelen heel veel emoties. De kans dat je het fout doet is heel erg groot.”

Het stikstofproblematiek is niet alleen een vraagstuk voor de boeren, vindt Vreugdenhil. “Iedereen die denkt dat de boeren dit op kunnen lossen, heeft het mis. Het is een vraagstuk van ons allemaal.” De boeren stoten weliswaar de meeste stikstof uit. Maar: “We stoken allemaal gas, we rijden in onze auto’s naar onze huizen. Allemaal bronnen van stikstof. Ook de industrie is een belangrijke bron. Als we dit probleem moeten oplossen dan moeten we dat met elkaar doen.”

Naast Dirk Vreugdenhil waren er tijdens de stikstof-bijeenkomst mooie bijdragen van Ben Haarman (voormalig bestuurslid van LTO), ecoloog Henk van Ziel en ChristenUnie-Tweede Kamerlid Pieter Grinwis. Debatleider Doekle Terpstra ging met het publiek in gesprek over een aantal uitdagende stellingen, zoals ‘Over 30 jaar is de landbouw biologisch en in omvang gehalveerd’ en ‘Gemeente en provincie spelen nauwelijks een rol in stikstofdiscussie.’

Dick Aanen

Een volledig verslag van de stikstof-avond staat volgende week in de krant en later deze week op de website van Het Kontakt.