Zijderveld weer in beeld als windmolenlocatie

VIJFHEERENLANDEN • In de gemeente Vijfheerenlanden komt Zijderveld als meest geschikte locatie naar voren voor het plaatsen van windmolens. In een eerder gepresenteerd onderzoeksrapport ging de voorkeur nog uit naar Tienhoven en Hagestein. Ten onrechte, zo bleek. 

De fouten in het onderzoek kwamen in december aan het licht, nadat een groep inwoners uit Everdingen en Hagestein de uitkomsten hadden bestudeerd en tot de conclusie kwamen dat bepaalde cijfers niet klopten. 

Advies

Wethouder Joop van Montfoort gaat de raad adviseren om op twee locaties onderzoek te doen naar de mogelijkheid voor windmolens: het bestaande windpark Autena bij Vianen én dus het gebied bij Zijderveld. 

Over de locatie grenzend aan de rijksweg A2 is veel te doen. De vereniging Tegenwind Zijderveld is fel tegen de komst van windmolens in de omgeving van het dorp, terwijl energiecoöperatie De Knotwilg zich juist sterk maakt voor de komst van de turbines. 

‘Zon op dak’
Volgens Van Montfoort is het noodzakelijk om de mogelijkheden voor windenergie te onderzoeken:

"Het versnellingsprogramma ‘Zon op Dak' (plaatsen van zonnepanelen) heeft voldoende potentie voor duurzame energieopwekking, maar brengt wel een risico met zich mee. Omdat we voor de aanleg hiervan afhankelijk zijn van inwoners en ondernemers kan het zijn dat we niet voor 2030 aan ons bod voldoen. Dit is reden om de gemeenteraad voor te stellen om op twee locaties onderzoek te doen naar de mogelijkheden voor windturbines.”