'Meer investeren in bedrijven'

culemborg • De gemeente Culemborg moet meer investeren in bedrijven en werkgelegenheid. Dat stellen Stuurgroep Binnenstad en Vereniging Vastgoedeigenaren Binnenstad Culemborg. "De (creatieve) maakindustrie en kennisindustrie passen bij Culemborg." Wel is het volgens de Stuurgroep nodig dat het onderwijs in Rivierenland beter aansluit op de bedrijven in Culemborg. Om ondernemers in Culemborg aan te trekken en te houden moet meer geïnvesteerd worden in het bedrijventerrein, de binnenstad en de winkelcentra. En ook moet de bereikbaarheid worden verbeterd. Bedrijven hebben ook een verantwoordelijkheid. Ze moeten meer investeren in duurzaamheid (klimaat, energie, circulariteit), vindt de Stuurgroep. 


'Maak Pavijen toekomstbestendig'

culemborg • De gebouwen en de omgeving op bedrijventerrein Pavijen bezitten onvoldoende toekomstbestendige kwataliteit en (meervoudige) duurzaamheid. Dat zegt de bewonersvereniging Eva Lanxmeer en werkgroep Topia in aanloop naar de totstandkoming van de Omgevingsvisie. "Regie vanuit de gemeente lijkt noodzakelijk om dit te verbeteren, onder meer op ruimtelijke kwaliteit, leefbaarheid en duurzaamheid." Een Omgevingsvisie is volgens de vereniging een mooi middel om hierop te sturen met kaders en een aantrekkelijk vestigingsklimaat. "Alleen op die wijze kunnen economie en werkgelegenheid duurzaam groeien." Bij aantrekkelijk vestigingsklimaat denkt de bewonersvereniging aan goede bereikbaarheid, energie-infrastructuur en geschikt personeel. "Maar ook aan het in kaart brengen van de sectoren en specialisaties die het beste bij Culemborg passen en daar op inzetten."


'Omgeving moet uitnodigen om te bewegen'

culemborg • Bij het opstellen van een omgevingsvisie moet ook goed worden gekeken naar demografische ontwikkelingen. Welzijnsorganisatie noemt in haar reactie de vergrijzing. "Meer ouderen die zelfstandig wonen vraagt mogelijk om meer bankjes om even te zitten zodat je toch een wandeling kunt maken. Zorg dat de omgeving uitnodigt om te bewegen. Misschien zijn er bij ouderen met een migratie-achtergrond andere behoeftes, houd hier oog voor." 

Datzelfde geldt volgens Elk Welzijn voor toegankelijkheid van de openbare ruimte voor mensen met een beperking. "Hou hier rekening mee bij bewonersparticipatie, in je vraagstelling en in de inrichting van de openbare ruimte."


Omgevingsplan

culemborg • Na de vaststelling van de Omgevingsvisie zal de gemeente Culemborg ook moeten gaan werken aan een Omgevingslan. Dit plan vervangt de huidige bestemmingsplannen. Het plan heeft een grote reikwijdte en zal regels bevatten die betrekking hebben op de hele fysieke leefomgeving.