'Culemborg is een stuk levendiger geworden'

culemborg • De stad Culemborg is de afgelopen jaren een stuk levendiger geworden, vinden veel inwoners. Ze zijn eigenlijk zeer tevreden: in het stadje is alles te vinden wat ze nodig hebben. Voorzieningen zijn dichtbij en Culemborg is via het spoor goed bereikbaar. 

Maar als het om de binnenstad gaat, zijn er ook wel wat zorgen. "Een levendige binnenstad is een uitdaging", oordelen bewoners in reacties op de toekomstige Omgevingsvisie. "We moeten de winkels behouden en aantrekkelijk maken. Deze worden steeds meer ingevuld door andere functies." 

Kleinere winkels

Volgens inwoners zouden kleinere particuliere (kleding)winkels beter draaien in het historische centrum van Culemborg. Ook winkels die aansluiten op de jongere generatie wordt als een waardevolle invulling aangedragen.
Tijdens het participatietraject bleek ook dat Culemborgers veel waarde hechten aan meer water en groen in de (binnen-)stad. Dat kan bijvoorbeeld door bestaande parkeerplaatsen waterdoorlatend te maken, door meer bomen te planten, aanwezig groen toegankelijker en aantrekkelijker te maken, tegels in tuinen te vervangen door groen, het vergroenen van platte daken of door groenstroken met elkaar te verbinden tot één groen lint.

Stuurgroep Binnenstad

De Stuurgroep Binnenstad zegt in een reactie dat ook in de binnenstad rekening moet worden gehouden met de klimaatverandering en het zelf opwekken van energie. Maar dit mag niet ten koste gaan van de historische waarde en ook niet ten koste van de bereikbaarheid van de auto.
Ook zijn er zorgen over de bereikbaarheid voor de fietsers en de mensen die lopend naaar de binnenstad komen.