Bij-vriendelijke gemeente

culemborg • Culemborgers hechten aan behoud en restauratie van het groene landschap. Dat betekent respect voor de natuur en ermee samenleven voor zowel mens, plant en dier. 

Ook moet er aandacht zijn voor herstel van de biodiversiteit. Dat kan door meer gras en bermen om te zetten naar bij-vriendelijke wilde bloemen. 

Innovatie

Inwoners kwamen met ideeën voor innovatie op agrarische gronden. Bijvoorbeeld door natuurinclusieve landbouw op Volencampen, een voedselbos als hoogwater landbouw-innovatie en door inzet op lokale producten. Bij toekomstige ruimteclaims in het buitengebied moet volgens het Gelders Genootschap de cultuurhistorische waarden in het buitengebied als vertrekpunt worden genomen. "Wel moet in het belang van het behoud van de cultuurhistorische waarden van het gebied bij toekomstige ontwikkelingen goed gekeken worden naar de impact die de ontwikkeling heeft op deze waarden. Wat kan er toegevoegd worden, zonder dat de karakteristieke waarde van het gebied verloren gaat."

Redichemse Waard

Het Collectief Redichemse Waard vraagt nadrukkelijke aandacht voor landschap en natuurwaarden. "Het collectief is een voorbeeld hoe je met elkaar collectief kan sturen op landschappelijke waarden, recreatie en kleinschalige economie."