'Windturbines wenselijk'

culemborg • Het lijkt erop dat Culemborgers niet al te veel moeite hebben met het plaatsen van windturbines in het buitengebied. Maar dan moeten deze wel voldoen aan wettelijke normen op het gebied van geluid en slagschade. En ook moeten de windturbines zorgvuldig worden ingepast in het landschap en het erfgoed. 

Er zijn ook andere geluiden. Kleurrijk Wonen vindt echter dat het buitengebied extra  moet worden ontzien om daar andere opgaven in te kunnen vullen. "Duurzame opwekking kan ook veel integraler binnen het toch forse bedrijventerrein. Worden de huidige daken wel maximaal benut?", vraagt de woningbouwcorporatie zich af.
Vrijstad Energie erkent dat duurzame opwek het aanzien van het buitengebied zal veranderen. "Maar kan ook aangewend worden ter verbetering van biodiversiteit en klimaatadaptatie." Daken van boerderijen moeten zoveel mogelijk worden belegd met zonnepanelen, eventueel gecombineerd met kleine windmolens.

Project

Ook pleit Vrijstad Energie voor (verticale) zonnepanelen op weiland die zoveel mogelijk uit het zicht worden geplaatst door ze omringen met nieuw aangelegde struiken en bomen, inzaaien van klavers/bloemen. Het principe wordt inmiddels toegepast bij Zonneproject Den Heuvel, genomineerd voor de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit.