'Voorkom anonimiteit in stationsgebied'

culemborg • Kleurrijk Wonen is enthousiast over de plannen voor kleinere, gestapelde woningen in het stationsgebied en op Pavijen. Maar het levert ook een risico op. "Het is een redelijk anoniem gebied met bewoners die wat meer op zichzelf leven."

Er moet actief worden ingezet op 'place-making': het verbeteren van de kwaliteit van de openbare ruimte. "Geef het Stationsgebied een eigen identiteit en voorkom het risico van anonimiteit." De woningcorporatie ziet een grotere rol voor een combinatie van wonen, werken, vrije tijd, binnensporten, binnentuinen, crea broedplaatsen."  
Volgens bewonersvereniging Eva Lanxmeer en werkgroep Topia zijn hoogwaardige openbare ruimte en duurzaam sociaal beheer (met ondermeer aandacht voor doorstroming in de buurt en levensloopbestendig wonen) onvermijdelijke randvoorwaarden voor een leefbare stad. Een balans in elke wijk zal de leefbaarheid en diversiteit ten goede komen. Het (bij-)bouwen van woningen in de bebouwde kom kan volgens Eva Lanxmeer en Topia prima samen kan gaan in de vorm van meervoudig duurzaam bouwen en een hoogwaardige openbare ruimte. "Als je deze zaken in samenhang ontwikkelt voorkom je dat je nu woningen realiseert die later niet meer blijken te passen in de doelstellingen van de huidige en toekomstige duurzaamheidsvisies voor waterbeheer, hittestress, meervoudige functionaliteit en leefbaarheid. Die dingen meteen op elkaar afstemmen, zal ook de toekomstige waarde van het vastgoed en van de gebouwde omgeving ten goede komen."

De Adviesraad Sociaal Domein vindt het belangrijk dat jongere woningzoekenden en ouderen (die doorstromen) 'samen' wonen. "Het is eerder gebleken dat deze vorm van woningbouw er eerder voor zorgt dat ouderen meer aanspraak en ondersteuning krijgen van hun jongere buren."