• Tabitha Boekweit in haar eigen atelier in Culemborg.
• Tabitha Boekweit in haar eigen atelier in Culemborg. Foto: Fleur van Eeuwijk

Kunstenares Tabitha Boekweit uit Culemborg: ‘Dit jaar ga ik mijn hart volgen’

Algemeen

CULEMBORG • Enthousiast, liefdevol én creatief. De 42-jarige Tabitha Boekweit uit Culemborg is het allemaal. Vorig jaar trok ze haar stoute schoenen aan en startte ze haar eigen bedrijf. 

Met een grote passie voor kunst, wil ze laten zien wat ze kan. “Dit jaar ga ik met de billen bloot en blijf ik mijn hart volgen zodat mijn dromen uitkomen.”

De kunstenares tekent al zo lang als ze zich kan herinneren. “Als we vroeger ergens naar toe gingen, vermaakte ik mezelf met kleurplaten en droomde ik weg. Ook zijn mijn familieleden allemaal erg creatief.” Haar omgeving ziet Tabitha op jonge leeftijd al als kleurplaat die verandert door het licht. “Daar ben ik altijd al mee bezig geweest.”

Gek is het niet dat ze zich – na haar middelbare school – inschrijft bij de kunstacademie in Den Bosch. “Mijn moeder stimuleerde me erin omdat ze zag dat ik van kunst hield. Helaas is zij op mijn zeventiende overleden. Mede daarom besloot ik naar de kunstacademie te gaan, ook al was ik enorm verlegen.” De opleiding gaat haar goed af en Tabitha leert van alles over materialen en vormgeving. “Daarbij werd ik minder verlegen en vormde de opleiding me tot de kunstenares die ik nu ben.”

Kleurrijk

Uiteindelijk studeert Tabitha af als illustratieve vormgever. “Daarna heb ik verschillende baantjes gehad en droomde ik van het maken van een eigen kinderboek.” Die wens komt in 2020 uit als ze samen met Jasmijn Maljers aan de slag gaat. “Dit vond ik ontzettend leuk om te doen en ditzelfde proces laat ik zien in art prints. Als ik iets wil communiceren, illustreer ik namelijk liever op mijn eigen kleurrijke manier.”

Als ik iets wil communiceren, illustreer ik liever op mijn eigen kleurrijke manierDe kleurrijke stijl van de kunstenares is bijna niet te missen. Daarnaast gebruikt ze diverse materialen om haar kunst gelaagdheid te geven. “Dit heb ik lang geleden op de kunstacademie geleerd. Je leert daar hoe vormen en lijnen met elkaar spelen. Dit gebruik ik altijd in mijn werk. Grappig om te zien hoe dat toch weer terugkeert.”

Haar stijl omschrijft ze als ‘mixed media’. “Ik verzamel allerlei dingen die ik bij elkaar stop en daar ga ik vervolgens weer overheen.” Hierbij gebruikt ze verschillende soorten technieken en materialen. “Van verf en inkt tot aan krijtjes. Ik weiger om één soort materiaal te gebruiken. Momenteel experimenteer ik dit met digitale kunst. Dan fotografeer ik iets en ga ik er met digitale vormen en kleuren overheen. Soms ga ik er zelfs daarna nog een keer met verf overheen.”

Boodschap achter de kunst

Haar kunstwerken wil Tabitha uniek en verfrissend houden. “Ik vind het heerlijk om portretten op mijn manier te maken. Dit doe ik vaak vanuit dingen die ik meemaak of gebeurtenissen die je ziet.” Maatschappelijke onderwerpen zijn onderdeel in haar kunstwerken. “Denk bijvoorbeeld aan de vrouwen in Afghanistan. Het is vreselijk om te zien wat daar nu gebeurt. Of jongeren die het lastig vinden om zichzelf een identiteit te geven. Het is goed wie je bent en dat breng ik hopelijk over.”

Het is goed wie je bent en dat probeer ik over te brengen in mijn kunstwerkenToch wil ze de boodschap achter een kunstwerk niet altijd uitleggen. “Ik wil ook dat mensen er zelf iets bij voelen. Kunst kan namelijk heel persoonlijk zijn. Eigenlijk vertel ik een verhaal zonder woorden en ik hoop dat mensen zelf het verhaal erachter kunnen voelen.”

Nieuwjaarsborrel 14 januari

Onder haar eigen naam kunnen mensen Tabitha benaderen voor opdrachten. “Vanaf maart ben ik in Utrecht bij Ex Boot en Ex Bunker te zien met mijn eigen kunstwerken.” En vanaf diezelfde maand hangen er zeven kunstwerken van Tabitha aan de buitenkant van de Gelderlandfabriek. “Ik weet nog niet precies welke illustraties ik ga tekenen, maar vet wordt het sowieso!”

Daarnaast heeft ze de uitnodiging voor de nieuwjaarsborrel op 14 januari in het stadhuis gemaakt. “Ik vind het een eer dat ik dit heb mogen maken. Het is kleurrijk en ik hoop dat Culemborgers zich verbonden voelen.” Tabitha hoopt dat 2023 haar veel mag brengen. “Dit jaar ga ik mijn hart volgen en doe ik dingen die me energie geven.” En haar grootste droom? “Exposeren in een galerie in het buitenland. Dat lijkt me zo gaaf!”

Fleur van Eeuwijk