• Hesther Wieman-Metz is initiatiefneemster van het buurtkastje.
• Hesther Wieman-Metz is initiatiefneemster van het buurtkastje. Foto: aangeleverd

Nieuw: nu ook Buurtkastje bij Bolderburen

Algemeen

CULEMBORG • Sinds maandag 2 januari 2023 staat er een Buurtkastje bij Bolderburen. Onder het motto: ‘NEEM wat je nodig hebt, GEEF wat je kunt missen’ komen (overtollige) levensmiddelen op de juiste plaats.

Een Buurtkastje is een kastje in de wijk, wat door mensen uit de buurt gevuld wordt en waar mensen die het nodig hebben, iets uit kunnen halen. Dus van de buurt, voor de buurt.

Levensmiddelen
Niet alleen nu, in de tijd van kerstpakketten en soms te enthousiaste kerstinkopen, maar het hele jaar door kunnen er 24/7 levensmiddelen in het Buurtkastje worden gezet. Ongeopende levensmiddelen, die niet over de houdbaarheidsdatum zijn. Geen alcohol of tabak en ook geen kledingstukken of woonaccessoires: daar zijn andere adressen voor zoals Bartje Kringloopcentrum.

Initiatiefneemster Hesther Wieman-Metz, beheerder van de natuurtuin: “Het Buurtkastje leek me een mooie uitbreiding, naast het zwerfboekenkastje wat al jaren een groot succes is. Het is een steun voor buurtgenoten in deze financieel uitdagende tijden èn het past goed bij de sociale sfeer in en om Bolderburen.”

Op de Kamille in Culemborg-Oost staat al een aantal jaren een Buurtkastje. Er wordt veel gebruik van gemaakt: geven voelt goed en de drempel is laag voor mensen om er iets uit te halen.

Het Buurtkastje is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Elisabeth Weeshuis. “Buurtbewoners helpen en tegelijkertijd voedselverspilling tegengaan: een initiatief waar iedereen blij van wordt.”

Tekst: Jolande Oostveen