• De gezichten achter De Engel: Anne van der Weg (links) en Arjan Middelkoop (rechts)
• De gezichten achter De Engel: Anne van der Weg (links) en Arjan Middelkoop (rechts) Foto: Eigen foto

De gezichten achter De Engel

Culemborg • De donkere dagen in Culemborg worden verlicht dankzij het lichtkunstwerk De Engel. Het ontwerp is drie jaar geleden bedacht en uitgevoerd door de Vrijstad Drukker. Het is een blijvend en jaarlijks terugkomend symbool voor verbinding, zorgzaamheid en optimisme. De Engel is tot en met 16 januari te bewonderen. “Dit is op Blue Monday, de meest deprimerende dag van Nederland. Daarna gaat De Engel uit en moet je op eigen kracht weer verder.”

De Vrijstad Drukker

De gezichten achter De Engel zijn Arjan Middelkoop en Anne van der Weg van De Vrijstad Drukker. Dit collectief is in 2018 door Arjan opgericht. “De stad had 700 jaar stadsrechten en ik was erg benieuwd welke evenementen er waren. Er was geen duidelijk platform waar dit werd gecommuniceerd dus ik ben blauwe lappen gaan maken: tassen met een boodschap voor een boodschap.” De tassen werden goed gevuld met culturele informatie en gratis weggegeven.

De Vrijstad Drukker werkt met diverse culturele partijen in de stad samen. In de projectgroep – waar het Elisabeth Weeshuis, de Fransche School en de Gelderlandfabriek ook in zitten – hebben we een aantal speerpunten waar we invulling aan geven.” Eén van deze speerpunten was de vraag naar meer duidelijkheid over aankomende evenementen. “Daarom heeft de projectgroep de UITagenda, in samenwerking met Tiswat en Studio Lek, gemaakt zodat de evenementen zichtbaar zijn in de stad.”

De Engel

Het collectief kreeg in 2020 de vraag vanuit de gemeente of zij een alternatief konden bedenken voor de nieuwjaarsborrel die niet door kon gaan vanwege de coronacrisis. Anne: “Wij zagen het spoorbrugmonument altijd al als een engel. Omdat het zo mooi paste, werd besloten het concept verder uit te voeren.” In een hele korte tijd is dit mogelijk gemaakt. “Het bedrijf MCN heeft de montage op zich genomen. En SLR Theater- en presentatietechniek zorgde ervoor dat De Engel goed werd verlicht.”

We willen deze plek ontwikkelen als broedplaats voor beeldende kunst

Daarbij werd een Vrijbrief, tevens ontworpen door De Vrijstad Drukker, verstuurd door de burgemeester naar alle inwoners. “Hierbij werd een kartonnen Engel meegestuurd. Dit heeft ervoor gezorgd dat mensen de Engel massaal voor het raam gingen zetten. Iedereen in Culemborg werd op die manier verbonden.” Inmiddels is De Engel een traditie geworden en straalt het dit jaar ook weer. Het auteursrecht van de Engel van Culemborg ligt bij Anne en Arjan dus heb je een idee omtrent de Engel: neem contact op met hen.

Broedplaats voor creativiteit

Naast de Engel is De Vrijstad Drukker samen met andere creatieve partners ontzettend druk met onder andere het opstarten van een broedplaats voor beeldende kunst. Onlangs is het collectief intern verhuisd binnen de Van Gaasbeek & Van Tiel fabriek. Arjan: “We vonden dat er meer ruimte moest zijn voor kruisbestuiving tussen kunstenaars, meer maakruimte voor zowel professionals als amateurs én zorgen dat er meer aanbod komt op het gebied van kunsteducatie.” In het pand kun je daarnaast onder andere de Coöperatie van Makers, de Roze Bunker, de Fruitmotor, Kruim vinden en het design van onder andere Teio Remy en Rene Veenhuizen.

Momenteel zijn ze aan het brainstormen over een geschikte naam en is het inrichten in volle gang. “In het pand komen onder andere verschillende ateliers voor kunstenaars met uiteenlopende disciplines en educatieruimtes. Daarbij willen we een expositieruimte met een winkelfunctie realiseren waar je unieke kunst - en bijvoorbeeld ook producten van De Engel - kunt kopen.” De initiatiefnemers hopen de educatieve ruimtes al deze maand gereed te hebben om te gaan gebruiken. “We willen dat deze plek als broedplaats voor beeldende kunst en creativiteit op de kaart komt te staan in Culemborg. Voor zowel makers als voor iedereen die gewoon van kunst wil komen genieten.”