Afbeelding
Lezers schrijven

Kars Veling: ‘Prachtige traditie, maar.....’

Algemeen

Reactie van Kars Veling op het voortijdig afsteken van vuurwerk

Mooi is dat he? Op 31 december om 24.00 uur het oude jaar wegjagen met een enorm bombardement aan vuurwerk, waarmee je ook het nieuwe jaar verwelkomt. Prachtig ja.

Maar wel jammer dat het oude jaar al vier weken is gewend aan die knallen en dat ze dus helemaal niet weg gejaagd wordt. We moeten onze tradities koesteren en daar ben ik helemaal voor, maar als een traditie er uit bestaat om veertien of achtentwintig dagen, dag in, dag uit, keiharde knallen te laten horen en niet een, maar hele dagen en niet alleen op een plekje, maar overal, dan gaat me dat echt te ver.

Op 31 december om 17.00 uur was ik olieballen aan het bakken op de Akkerwinde en toen was er een waar bombardement van keiharde knallen, afgewisseld met sissen en knerpende geluiden. Niet een minuutje, maar keer op keer en continue. Toen ik op zoek ging naar die jongelui om te vragen ermee te stoppen kwam ik bij 8 tot 10 volwassen mannen, van 30 tot 50 jaar, die er blijkbaar verantwoordelijk voor waren. En toen ik ze vertelde dat mijn hond er vreselijk van overstuur raakte en of ze misschien wilden wachten tot middernacht werd ik uitgelachen. Gelukkig werd ik niet in elkaar geslagen, want het waren best we stevige kerels.

Ik snap niet dat een stuk of 200 tot 300 jongetjes en tientallen ‘ volwassen’ mannen de andere 25.000 inwoners van onze stad kunnen terroriseren. En uiteraard mag het niet ,ik woon bij een vuurwerkvrije zone ook nog, maar dat heeft natuurlijk helemaal geen betekenis als er niet wordt gehandhaafd en dat kan natuurlijk ook helemaal niet, maar snappen de mensen zelf, die volwassenen van 30-50 jaar en de ouders van al die jongelui, niet dat ze enorm asociaal en schandalig bezig zijn en dat ze duizenden mensen en tienduizenden huisdieren enorme stress bezorgen? Blijkbaar niet.

Kars Veling, Akkerwinde, Culemborg