Op vrijdag 25 november is er de Hangavond in Theater aan de Slag aan de Herenstraat 20 in Culemborg met Peter Elbertse.
Op vrijdag 25 november is er de Hangavond in Theater aan de Slag aan de Herenstraat 20 in Culemborg met Peter Elbertse. Foto: eigen archief

Agenda

Culemborg

dinsdag 22 november

Lezing Olaf van Nimwegen
19:30, Culemborg, Theater De Fransche School. Olaf van Nimwegen houdt een lezing over de Franse invasie in 1672. In de zomer van 1672 viel Zonnekoning Lodewijk XIV aan het hoofd van 120.000 man de Republiek der Verenigde Nederlanden binnen. Uiteindelijk trokken de Nederlanders aan het langste eind, maar dat was geen uitgemaakte zaak, integendeel.

donderdag 24 november

Klaverjassen
20:00, Culemborg, ‘t Veld Culemborg. Klaverjassen. Kosten leden; € 7,50. Wijkvereniging 't Veld, Rietveldseweg 31 in Culemborg. Iedereen kan eventueel lid worden van de wijkvereniging voor 10 euro per persoon per jaar.

Wanneer met pensioen?
20:15-22:00, Culemborg, het Bondsgebouw. De FNV houdt een voorlichtingsavond over pensioen. Het Bondsgebouw, Kapelhof 4 in Culemborg. Deelnemers hebben de DigiD nodig en het laatste actuele pensioenoverzicht en eventueel dat van de partner. Aanmelden via Fnv0345@gmail.com of door middel van een briefje in de brievenbus van het Bondsgebouw, Kapelhof 4 in Culemborg.

vrijdag 25 november

Socratisch Gesprek
15:00-18:00, Culemborg, het Weeshuis. In de bibliotheek het Weeshuis, Herenstraat 49, vindt het onderzoeksgesprek plaats naar “het Goede Gesprek”. Het gesprek als kunstvorm staat nog in de kinderschoenen. Belangstellenden kunnen meedoen om dit verder te ontwikkelen. Aanmelding noodzakelijk, drenth.k@planet.nl

Queeremborg borrelavond
19:30, Culemborg, Una Volta. Vrijdag 25 november vanaf 19.30, bij Una Volta (aan de bar), is de tweede borrelavond door Queeremborg. Queeremborg is de queer/LHBTI+ community van Culemborg. Kom langs om te borrelen en elkaar te ontmoeten! Socials: @queeremborg.

Kim Schuddeboom
20:15, Culemborg, De Fransche School. De in Everdingen opgegroeide Kim Schuddeboom heeft een bliksemcarrière. Ze speelt pas een paar jaar maar vond razendsnel haar plek bij het prestigieuze collectief Comedytrain. Haar eerste avondvullende stand-up show.

Twee koren bezingen de liefde
20:15, Culemborg, Oud-Katholieke Kerk. Vocaal ensemble Corde Vocali uit Hoofddorp geeft een concert in de Oud-Katholieke kerk. Het koor komt naar Culemborg op uitnodiging van het Culemborgs Kamerkoor, dat ook een aandeel aan het programma van het concert zal leveren. Entree: vrijwillige bijdrage. Meer informatie: www.cordevocali.nl.

Hangavond Theater aan de Slag
21:00, Culemborg, Theater aan de Slag. Hangavond, een vertrouwd begrip in Theater aan de Slag; bij deze improvisatiesessies genoemd naar de ‘Hang’ waarop Peter Elbertse speelt, gaat het om improvisatie in een loungeomgeving. Het plaatje wordt gecomplementeerd met zowel melodisch als ritmisch slagwerk uit diverse windstreken, zoals klankschalen en de Sansula. Herenstraat 20 in Culemborg 06-1887 2847.

zaterdag 26 november

Wonen moderne senioren
10:30-12:00, Culemborg, het Bolderhuis. Informatiebijeenkomst van de vereniging GWCulemborg. GW staat voor Gemeenschappelijk Wonen. Onderzoek na onderzoek laat zien dat moderne senioren behoefte hebben aan nieuwe woonvormen waar ontmoeten, samen dingen ondernemen, voorzieningen delen en aandacht voor de (groene) omgeving samenkomen. GWCulemborg is op zoek naar een locatie in Culemborg én naar nieuwe leden om stappen te zetten. Aanmelden graag via info@gwculemborg.nl. Meer informatie over GWCulemborg op www.gwculemborg.nl.

Bingo ‘t Veld
20:00, Culemborg, ‘t Veld Culemborg. Bingo. Inschrijven vanaf 19.30 uur, start 20.00 uur. Kosten heel boekje 15 euro voor tien ronden, half boekje 7,50 euro. Wijkvereniging 't Veld, Rietveldseweg 31 Culemborg.

zondag 27 november

Live Muziek in Odensehuis
10:30-13:30, Culemborg, Odensehuis. De Culemborgse band Maggies Wedding speelt swingende Ierse Folkmusic. Ze treden live op tijdens de Zondagse Ontmoeting in het Odensehuis. Speciaal voor mensen met geheugenklachten of dementie én hun naasten. Aanmelden niet nodig. Prijsseweg 1D. Meer info: 06-21583676 of www.odensehuisculemborg.nl

Dikkie Dik & de taart
11:00, Culemborg, De Fransche School. Dikkie Dik is jarig. Op tafel staat een grote taart. Dikkie Dik neemt een hapje van de taart. Wat is dat lekker! Is er wel taart voor de vriendjes van Dikkie Dik?

DIVC Walking dinner
13:00-17:00, Culemborg, de Salaamander. Themabijeenkomst voor het najaar door De Interculturele Vrouwen Culemborg in de Salaamander. Een zondagmiddag samenkomen voor een Walking dinner en een gesprek, samen eten en leren vanuit diverse culturen, achtergronden en gebruiken. Entree € 5,00.

dinsdag 29 november

Wandel mee
14:00, Culemborg, Z-Café. Belangstellenden gaan aan de wandel met Zwier van der Schagt. Men kan er bij zitten in de grote zaal van het Z-Café. Zwier toont de aanwezigen aan de hand van zijn grote foto-verzameling het leven van alledag in de vele jaren die achter ons liggen. Start om 14.00 uur. Wandeling in de grote zaal, kopje koffie, thee, drankje, 3 euro.

Yentl & de Boer
20:15, Culemborg, De Fransche School. Liedjesduo Yentl en de Boer staat twee avonden bij De Fransche School om in te spelen voor hun nieuwe voorstelling: Modderkruipen.

woensdag 30 november

Yentl & de Boer
20:15, Culemborg, De Fransche School. Liedjesduo Yentl en de Boer met hun nieuwe voorstelling: Modderkruipen.

Tiel

woensdag 23 november

Pop Up Leesclub
14:00-15:00, Tiel, bibliotheek. In deze eenmalige pop-up leesclub wordt onder begeleiding van een professional het boek van Yvonne Keuls, Mevrouw mijn moeder, besproken. Gratis toegang. Wel aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda.

Voorlees- en knutselpret
15:00, Tiel, bibliotheek. Luister naar een mooi verhaal in de Bieb en kom daarna gezellig knutselen op woensdag 23 november. Gratis voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Aanmelden niet nodig.

Begrijpend lezen
20:00-21:00, Tiel, bibliotheek. Een workshop voor ouders die graag tips willen krijgen om teksten beter te leren begrijpen, zodat ze hun kinderen kunnen helpen bij het begrijpend lezen. Verzorgd door Kinderpraktijk Rivierenland. Kosten €3,50. Aanmelden via www.bibliotheekrivierenland.nl/agenda

vrijdag 25 november

Expositie bij galerie MUS
11:00-16:00, Zoelen, Galerie Mus. Deze vrijdag kan men zonder afspraak binnenlopen bij Galerie Mus, de Uiterdijk 76 C in Zoelen. www.mus-atelier.nl

zaterdag 26 november

Kinderbijbelclub
10:00, Tiel, Drumptse Hof. Kinderen die willen komen zingen, luisteren naar een bijbelverhaal en knutselen of een spel willen doen zijn van harte welkom.

Postzegel- en ansichtkaarten
10:00-14:00, Kerk-Avezaath, dorpshuis De Avezathen. Philatelistenclub Tiel houdt een postzegel- en ansichtkaartenbeurs in dorpshuis De Avezathen, Daver 46, in Kerk-Avezaath. De entree is gratis.

Sint in Zinder
13:00-16:00, Tiel. Kinderen van de basisschool kunnen allerlei leuke activiteiten doen in de stad. Zo ook in Zinder en de Bibliotheek. In de Maakplaats gaan de deelnemers iets tofs maken voor de Sint. Neem de strippenkaart mee en kom langs! Aanmelden niet nodig.

Melodica’s Rijkswijk
19:30, Ravenswaay, de Rozenhoek. De muzikanten van accordeonvereniging de Melodica’s staan onder leiding van dirigent Peter van Riessen en de toneelspelers op de planken in de Rozenhoek in Ravenswaay. Na een gevarieerd muziekprogramma wordt het toneelstuk “de Bunder” opgevoerd. Kaarten via Henny Ahlers tel.nr. 0345-55 89 99 of e-mail: ahles3@online.nl. Volwassenen € 7,50 en Kinderen € 3,50.

zondag 27 november

Rockin’ Old School
13:30-16:30, Tiel, Zinder. In de grote zaal van Zinder in Tiel treden bandjes op uit het Rockin’ Old School circuit. Rockin’ Old School is een ontmoetingsplaats voor beginnende en gevorderde bandjes en muzikanten uit de Betuwe. De zangers en zangeressen van de koren Mrs. Robinson en More than Fun - die beiden onder de vlag van Zinder bestaan - zijn te gast. Andere bands die optreden zijn Volta Street, Sizzle Station, Next Friday en NOSM’s. Kaarten zijn verkrijgbaar via Balie Zinder of online.

Martin 65 + 2
16:00-21:00, Kerk Avezaath, zalencentrum De Avezathen. Op zondag 27 november speelt Instant Fun vanaf 16.00 covers van Bruce Springsteen, Beatles, Cream, Dream, Golden Earring, etc. Aansluitend nemen de Happy Stones het podium over; zij spelen nummers van de greatest Rock & Roll band in the world. Daver 46 in Kerk Avezaath. De toegang is gratis.

maandag 28 november

Parkinson café Tiel
19:00-20:30, Tiel, Predikbroedersweg 14. Gastspreker is Martha Huvenaars, zij is verpleegkundig Parkinson team van Tiel. Belangstellenden zijn welkom. Voor vragen kan men contact opnemen met Ton den Hertog (0624378007).

West Betuwe

dinsdag 22 november

December cadeaus
10:00-17:00, Geldermalsen, Willemstraat 19. Van 22 tot en met 25 november tussen 10.00 en 17.00 uur zijn er de open huis dagen bij het Israël producten Centrum. Belangstellenden kunnen dan een speciale attentie uit Israël te kopen.

Omgaan met verlies
10:00, Beesd, BSO van De Lingelaar, Beesd. Welzijn West Betuwe houdt een bijeenkomst over omgaan met verlies. Het thema is ‘hoop’. Deelnemers kijken samen naar schilderijen en beelden. Jeugdlaan 4, Beesd. Onder leiding van kunstenares Mérie Rijnberk. Kosten: 10 euro. Aanmelden en/of meer informatie: www.welzijnwestbetuwe.nl/omgaan-met-verlies-hoop

Soos Geldermalsen
14:00-16:00, Geldermalsen, WelzijnWestBetuwe. Bijpraten met koffie. Er wordt ook bingo gespeeld, iets interessants verteld en vertoond of iets creatiefs gedaan. Kosten: 4 euro per middag. Aanmelden: 0345-573688.

Duurzaam bouwen
20:00-21:30, Online. De gezamenlijke energiecoöperaties in de regio Rivierenland organiseren het gratis online college ‘Financiering duurzaam bouwen - Uitdagingen in de bancaire sector’. Het college wordt verzorgd door Dirk Burgter, financieel specialist bij Triodos. De stijgende prijzen van gas en elektriciteit maken pijnlijk duidelijk dat de gebouwde omgeving en het energiegebruik een transitie moeten ondergaan. Aanmelden voor het college kan via www.duurzaamwestbetuwe.nl

Nutslezing over Joden
20:00, Geldermalsen, De Pluk. Lezing bij het Nutsdepartement van Geldermalsen. Pierre van der Schaaf (1945), oorspronkelijk violist en dirigent, nu als amateurhistoricus met als specialiteit joods erfgoed komt vertellen over de geschiedenis van de Joodse gemeenschappen in het Rivierengebied van 1400 - 1945. Niet-Nutsleden welkom. Zij betalen € 5,-, biebleden € 4,-.

woensdag 23 november

Open dag OBS
08:30, Opijnen, OBS De Rietschoof en Fantaziehuis. De basisschool en de peuterspeelzaal houden een open dag. De scholen slaan de handen ineen en gaan een samenwerking tegemoet.

Ouder-kind café Herwijnen
09:30-11:00, Herwijnen, de Poort. Mensen met kinderen tussen de nul en vier jaar die nieuwe mensen willen leren kennen en opvoedtips willen delen met andere ouders zijn welkom bij het ouder-kind café. Er is koffie, thee en speelgoed. Deelname is gratis.

Koersbal Geldermalsen
13:30-16:30, Geldermalsen. Koersbal lijkt enigszins op jeu de boules, maar wordt beoefend op een aparte koersbalmat van acht bij twee meter. Kosten: 2,50 euro per middag. Aanmelden via 0345-573688 of mailinfo@welzijnwestbetuwe.nl.

Bomen planten
13:30-16:30, Beesd, Landgoed Marienwaerdt. ADRA Nederland plant 1000 bomen! Belangstellenden kunnen meedoen. Op 23 november wordt er een ADRA-bos geplant in Nederland. Inschrijven kan tot 16 november via de website: www.adra.nl/plantbomen of stuur een mail naar info@adra.nl

Schaken
14:00, Geldermalsen, bibliotheek. Beginner of gevorderde, jong of oud, iedereen kan meedoen en zijn/haar tips en trucs delen tijdens het schaken. Aanmelden is niet nodig en meespelen is gratis. Iedere donderdagmiddag in Bibliotheek Geldermalsen

Voorlees en knutselpret
15:00-16:00, Geldermalsen, bibliotheek. Luisteren naar een gek, leuk, spannend of mooi verhaal. Aansluitend gaat ze samen met de kinderen aan de slag met een leuke, stoere knutselactiviteit. Aanmelden is niet nodig en deelnemen is gratis.

Medialab
15:00-17:00, Geldermalsen, bibliotheek. Vrije inloop in het MediaLab voor kinderen en hun ouders. Kom kennismaken met de nieuwste technologie, zoals robotica en programmeren.

donderdag 24 november

Ouder-kind café Waardenburg
09:30-11:00, Waardenburg, de Koeldert. Mensen met kinderen tussen de nul en vier jaar die nieuwe mensen willen leren kennen en opvoedtips willen delen met andere ouders zijn welkom bij het ouder-kind café. Er is koffie, thee en speelgoed. Deelname is gratis.  

Film in Stroomhuis
15:00, Neerijnen, Stroomhuis. Stroomhuis Neerijnen vertoont de filmklassieker De man met de camera (1929) van Dziga Vertov. Toegang € 5. (Te combineren met kunstlezing Marinetti en het futurisme op 15 december). Stroomhuis is rolstoeltoegankelijk. Reserveren: www.stroomhuisneerijnen.nl

vrijdag 25 november

Ontmoetingsochtend
10.00 uur, Geldermalsen, De Pluk. Stichting Vrouwen OntmoetingsCentrum Geldermalsen organiseert iedere vrijdag een ontmoetingsochtend voor vrouwen. Iedereen is welkom. Ook wordt er tweedehands kleding verkocht. Deelname is gratis.

Inspiratie wandeling
13:30-15:30, Est, parkeerplaats Karnheuvelsestraat. Inspiratiewandeling met het thema: loslaten. Verzamelen parkeerplaats Karnheuvelsestraat Est. Tijdstip: 13.30-15.30 uur. Duur: 2 uur. Kosten: 10 euro.

Pianoconcert
20:00, Beesd, St. Pieterskerk. Pianoconcert Canto Ostinato in de St. Pieterskerk in Beesd. Pianoduo mw. Hanny de Winter en mw. Esther Groot de Canto Ostinato van Simeon ten Holt spelen in de St. Pieterskerk. De toegang is vrij.

Meezingavond Est
20:00, Est, Dorpshuis. Op vrijdag 25 november is er een muzikale avond met medewerking van Smartlappenkoor “Gère Weg” en Koorgezelschap “De Vrolijke Nootjes”, waarop vele bekende liederen ten gehore worden gebracht en die door iedereen kunnen worden meegezongen. Aanvang: 20.00 uur in het Dorpshuis te Est. Gratis toegang.

zaterdag 26 november

Gelderse Molendag
Op zaterdag 26 november is het Gelderse Molendag. Het Gilde voor Vrijwillige Molenaars bestaat dit jaar 50 jaar. In Gelderland wordt dit feit luister bijgezet door een Gelderse Molendag te organiseren. Een dag waarop de Gelderse molens hun deuren openen voor alle geïnteresseerden.De molenaars en vrijwilligers ontvangen bezoekers, jong en oud, met open armen op deze feestelijke dag. Bezoekers krijgen een rondleiding met enthousiaste uitleg over de molen en de historie. Kijk voor meer informatie op: https://vrijwilligemolenaars.nl/

Afternoon tea in Haaften
15:30-17:30, Haaften. Interkerkelijk koor Rejoice uit Haaften organiseert een afternoon tea met het thema herfst. Graag even opgeven voor 24 november via website: www.rejoicehaaften.nl of via email aan info@rejoicehaaften.nl Volwassenen € 12,50, kinderen tot 12 jaar € 5,00.

Belinfante Kwartet
20:15, Enspijk, Protestantse Kerk. Met hun naam eert het Belinfante Kwartet Frieda Belinfante, celliste en de eerste vrouwelijke dirigent in Europa. Molenkampstraat 2, Enspijk. Entree: €15 voor volwassenen, €7,50 kinderen. Reserveren kan via de website: www.muziekopdedijk.nl

zondag 27 november

Run Rondje Rhenoy
13:00, Beesd, Voetbalveld VV Beesd. Het startschot klinkt van de zestiende editie van deze Betuwsche klassieker. Om 13.00 uur zullen de deelnemers vertrekken vanaf de Sportlaan bij de voetbalvelden van V.V.B. om hun wedstrijd te lopen over 5 of 10 kilometer.