Schrijfavond Amnesty International

culemborg • Op woensdag 30 november 2022 organiseert de werkgroep Culemborg van Amnesty International een schrijfavond. Deze vindt plaatst van 18.00 uur tot 20.00 uur in de bibliotheek in het Weeshuis in Culemborg. 

Er wordt onder andere geschreven voor tien mannen in Saoedi-Arabië, die op 10 oktober van dit jaar door een rechter werden veroordeeld tot celstraffen tussen de 10 en 18 jaar vanwege een vreedzame herdenkingsdienst  De mannen behoren tot de Egyptisch Nubische minderheidsgroep. Veel van deze mannen zijn ouder en kampen met gezondheidsklachten, zoals diabetes en hartproblemen, en hebben medische zorg nodig. 

Ook wordt opgeroepen tot een grondig onderzoek naar de tragische dood van Keren-Happuch Akpagher. Op haar 14e werd ze hoogstwaarschijnlijk verkracht op haar kostschool in Nigeria. Enkele dagen later overleed ze aan de complicaties. 

Verder is er een schrijfactie voor het Cubaanse oppositielid José Daniel Ferrer García. Op 11 juli 2021 wilde hij deelnemen aan een landelijke demonstratie tegen de regering. Toen hij zijn huis verliet, werd hij meteen gearresteerd. Hij is aangeklaagd vanwege het ‘verstoren van de publieke orde’. 

Ten slotte pleit Amnesty voor de vrijlating van de Algerijnse klokkenluider Mohamed Benhlima. Hij werd op 4 september 2022 veroordeeld tot 12 jaar cel voor onder meer het verspreiden van nepnieuws. De ex-militair bracht corruptie binnen het leger naar buiten. Ook deed hij mee aan een vreedzaam anti-regeringsprotest. Hij kreeg eerder al de doodstraf vanwege spionage.


Dag van de Werkzoekende geslaagd

culemborg • Op donderdag 10 november jongstleden organiseerde JobHulp Culemborg voor de vierde keer de Dag van de Werkzoekende. Een dag vol ontmoeting, inspiratie en motivatie met ruim 100 bezoekers, met als thema: Netwerken = Net Werken! Het interactieve hoofdprogramma gaf de aanwezigen direct de gelegenheid om het Netwerken in de praktijk te oefenen, en de verschillende workshops gingen dieper in op onder andere dit thema, met veel uitwisseling, ervaringen delen en leren van succesverhalen. Ook was er een creatieve workshop, waar de deelnemers al tekenend hun cv vorm leerden geven, en de workshop van het LeerWerkLoket liet de deelnemers zelf praktisch met hun loopbaan aan de slag gaan. Erg waardevol!

Ook de bedrijvenmarkt was een succes! Met de komst van 10 mooie, lokale bedrijven was er een groot en divers aanbod aan vacatures, waarover de deelnemers enthousiast met de werkgevers in gesprek gingen. Het is nog even afwachten welke concrete matches hieruit komen, maar de eerste signalen zijn positief.