• Antje van Uden reikt de oorkonde uit aan Gerry Bakkenhoven-van Beurden.
• Antje van Uden reikt de oorkonde uit aan Gerry Bakkenhoven-van Beurden. Foto: Martin Smaling

Gerry al 50 jaar lid van RK-zangkoor

culemborg • Zondag werd zij gehuldigd tijdens een plechtige eucharistieviering in de RK Barbarakerk. Gerrie kreeg namens het bisdom een oorkonde overhandigd, die werd uitgereikt door AMDG-voorzitter Antje van Uden. 

Gerry is geboren en getogen in Culemborg en woont hier nog steeds met veel plezier. Ze is inmiddels al 41 jaar getrouwd, heeft een dochter, zoon en schoonzoon, kleindochter en een tweede kleinkind is inmiddels op komst.

Kinderkoor

Gerry is al op jonge leeftijd begonnen met zingen bij het kinderkoor van Pater de Cloet. Eerst heeft ze een aantal jaren gezongen in het koor en daarna het koor begeleid op de blokfluit. Op de Thomas van Villanova (MAVO) kreeg Gerry muziekles en tevens zangles. Haar leraar Dhr. Lourens Krouwel was toen ook dirigent van het AMDG. Begin 1972 werd Gerry samen met een vriendin gevraagd om bij het AMDG te komen zingen. Hier hebben ze beide gehoor aan gegeven. Na een aantal jaren is haar vriendin gestopt, maar Gerry is nooit meer bij het koor weggegaan.
Voordat ze lid werd heeft ze eerst toestemming gevraagd aan haar vader, Geert van Beurden die immers al jaren tenor was bij het koor. Dat was geen probleem. Geert trakteerde Gerry altijd op koffie in de pauzes.

Naast tenor was Geert ook bibliothecaris van het koor. Zo nu en dan hielp Gerry haar vader hiermee. Na zijn overlijden heeft ze deze taak volledig overgenomen en dit doet ze nog steeds. Na deze gebeurtenis is ook haar moeder lid geworden van het koor. Gerry heeft nog een aantal jaren samen met haar moeder kunnen zingen, tot ook zij overleden is.

Ledental

Wanneer je zo lang lid bent maak je ook veel ontwikkelingen van het koor mee. Zo was het koor in de begintijd groot. "Zeker 50 tot 60 leden", weet Gerry te vertellen. In de loop van de tijd is het ledenaantal teruggelopen naar een ledenaantal van ongeveer 31 waarvan de meeste leden inmiddels op leeftijd zijn. Met het koor is ze verschillende keren ook buiten de stad gaan zingen. Er wordt dan een heel uitje van gemaakt. “De jaarvergaderingen zijn ook altijd gezellig, vooral na afloop”, vertelt Gerry. "Vaak gingen we dan nog wat eten in 'De Lantaarn' en er werden ook leuke sketches gedaan waarbij veel werd gelachen." 

Corona

De laatste jaren stonden net als in de rest van Nederland in het teken van Corona. Hierdoor waren er geen repetities of missen. Gelukkig werd er in tweetallen om de beurt gezongen tijdens de missen die via de streamingsdienst te volgen waren. Hieraan deed Gerry met veel plezier mee. Nu is het koor alweer hard aan het repeteren voor de kerst, de wekelijkse missen en woordcommunievieringen. Onderling is het erg gezellig. Gerry gaat graag zingen en hoopt dat ze nog een aantal jaren kan en mag blijven zingen als sopraan in het koor.

AMDG

Het kerkkoor AMDG bestaat al sinds 1888. Het werd opgericht twee jaar na het in gebruik nemen van de nieuwe katholieke kerk gewijd aan de heilige Barbara (de huidige R.K. St. Barbarakerk).